Leclerc: Valami nincs rendben a monzai csomagunkkal

Fotó: Alfa Romeo Sauber
Fotó: Alfa Romeo Sauber

Kiábrándító eredménnyel zárta a Forma-1-es Olasz Nagydíj időmérő edzését Charles Leclerc. Az ifjú monacói az F1VILÁG-nak nyilatkozva Monzában elárulta, váratlanul érte a gyenge szereplés, de mindent megtesz azért, hogy javítson vasárnap.

Leclerc csak a 17. idővel zárt a szombati időmérő edzésen, így már a Q1 végén befejeződtek számára a küzdelmek. A Sauber versenyzője mindössze 2 ezredmásodperccel maradt le arról, hogy továbbjusson a második szakaszba.

A fiatal versenyző a vasárnapi versenyt végül a 15. helyről kezdi meg, miután Daniel Ricciardót és Nico Hülkenberget is a mezőny végére sorolják motorkomponens-csere miatt.

Leclerc az időmérő után elárulta, alapos elemzésekre lesz majd szükség, egyelőre ugyanis rejtély, miért szerepeltek ilyen gyengén, hiszen a Ferrari motorjával, illetve jelenlegi aerodinamikai csomagjukkal sokkal előrébb kellett volna végezniük.

„Szükség lesz majd a hétvége után némi elemzésre, hogy lássuk, miért mentek el rossz irányba a dolgok. Kétségtelen, hogy valami nem volt rendben, mert a monzai egy olyan pálya, ahol erősnek kellene lennünk, ahogy láthattuk a második és a harmadik edzésen is” – mondta az ifjú monacói.

„Szóval az, hogy kiestünk a Q1-ben… Ráadásul én úgy éreztem, hogy egy nagyon jó kört raktam össze, igazán elégedett voltam vele. A közvetítésben láthatták, hogy követtem el hibákat, de az már a második mért körömben volt, a gumiknak amúgy is annyi volt, szóval a végeredményt nem befolyásolta.”

„Az első köröm viszont igazán jó volt, nagyon kár, hogy már a Q1-ben kiestünk. Számomra egyszerűen még nincs magyarázat arra, hogy miért nem jutottunk tovább a második etapba. Ott van például a Williams: azt gondoltuk, hogy előttük leszünk, de végül mögöttük végeztünk. Meg kell értenünk, miért alakult így.”

„Szerintem valami a csomaggal lehet, amit magunkkal hoztunk ide. A pénteki napunkat pedig negatívan befolyásolta a DRS-rendszerrel kapcsolatos probléma. Ki kell elemeznünk a történteket, mert a végsebességet tekintve is nagyon hátul végeztünk mindig, mi voltunk a leglassabbak az egyenesekben. Ez egyáltalán nincs rendjén, mert általában a leggyorsabbak között vagyunk, szóval ki kell elemeznünk a dolgokat, mert valami nincs rendben.”

Fotó: Alfa Romeo Sauber

Amikor az F1VILÁG arról kérdezte Leclercet, a szombaton látottak fényében mire számít a versenyen, kifejtette, egyelőre sötétben tapogatóznak, mivel fogalmuk sincs, mennyire lesz ütőképes az autó versenytempója.

„A végsebességünk nem volt az igazi, de az időmérőn nem is autózott előttem senki. Láthattuk, hogy néhány istállónál ment a csapatjáték, szélárnyékoztak a csapattársak egymásnak, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ennyire hátul végeztünk a végsebességek tekintetében.”

„De majd vasárnap meglátjuk, hogy a szélárnyék mennyire fekszik az autónknak. Ez jelenleg még elég nagy kérdőjel. Nem igazán tudjuk, milyen a versenytempónk, mert a pénteki problémák miatt nem igazán tudtunk ezen dolgozni. Szóval sötétben tapogatózunk kicsit, ez nem a legjobb egy verseny előtt, de megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani.”

Azon kérdésünkre, hogy a Sauber DRS-problémái után sikerült-e visszanyerni bizodalmát az autóban, így felelt: „Igen, sikerült. Nagyon magabiztos voltam az autóban.”

„Hogy őszinte legyek, ezért is olyan frusztráló, hogy ennyire hátul végeztem. Kiábrándító, mert nagyon bíztunk abban, hogy jó eredményt érhetünk el az időmérőn, szóval az, hogy kiestünk a Q1 végén, meglepetésként ért bennünket.”

 

Kapcsolódó cikkek

Rosberg: Leclerc több időt érdemelt volna a csapatutasítás előtt

A Mercedesszel 2016-ban világbajnoki címet nyerő Nico Rosberg szerint az a csapatutasítás, amit a Ferrari alkalmazott a hétvégi Kínai Nagydíjon, igazán „kemény” volt Charles Leclerc szempontjából. Véleménye szerint a monacói több időt érdemelt volna.

Rosberg szerint helyesen döntött a Ferrari

A 2016-os év Forma-1-es világbajnoka, Nico Rosberg szerint a Ferrari csapata helyes döntést hozott azzal, hogy utasította Charles Leclercet a vasárnapi Kínai Nagydíjon, hogy engedje el maga mellett csapattársát, Sebastian Vettelt.

Leclerc megbeszélte a Ferrarival a történteket

Charles Leclerc leült csapatával, a Ferrarival, és megbeszélték az F1-es Kínai Nagydíj futamán alkalmazott csapatutasítást, amit a monacói már a futam során is megkérdőjelezett.

Friss hírek