Lotus: A Red Bull így „nagyobb kapura rúghat” - F1VILÁG.HU

Lotus: A Red Bull így „nagyobb kapura rúghat”

HIRDETÉS

Csalódott a Pirelli döntése miatt a Lotus Forma-1-es csapata – a gárdát irányító Eric Boullier úgy véli, az olasz gumigyártó változtatása olyan, mintha a fociban hirtelen megnövelnék a kapuk méretét.


Csalódott a Pirelli döntése miatt a Lotus Forma-1-es csapata – a gárdát irányító Eric Boullier úgy véli, az olasz gumigyártó változtatása olyan, mintha a fociban hirtelen megnövelnék a kapuk méretét.

Lapunk is beszámolt már arról, hogy a királykategória kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli a Kanadai Nagydíjra változtat abroncsain, hogy azok ne használódjanak el olyan jelentős mértékben, mint a bajnokság első versenyein.

A Pirellit főképp a világbajnoki címvédő Red Bull kritizálta abroncsai miatt – az energiaital-gyárosok szemlátomást küszködtek a gumikkal a szezon első versenyein, míg más csapatok – például a Lotus és a Ferrari – egyre jobban kezdték kiismerni az idei vegyületeket.

Éppen ezért a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier elismerte, nem örülnek a változtatásoknak.

„A Red Bull-lal ellentétben – mely csapat kizárólag az aerodinamikára támaszkodva fejleszti autóját – mi azon csapatok egyike vagyunk, mint a Ferrari, számításba vettük tehát a Pirellit, mint tényezőt, amikor terveztünk autónkat” – mondta a szakember.

„Szóval egy kicsit valóban csalódottak vagyunk a változtatás miatt. Nem sok olyan sportot ismerek, ahol ilyen döntést hoznak – például a futballban sem növelik meg a kapuk méretét idény közben.”

A Pirelli tesztpilótája, Jaime Alguersuari hasonlóképp vélekedik az abroncsokról, állítása szerint ugyanis semmi gond nincs a gumikkal.

„Én nem látom, hol itt a dráma” – idézi a spanyol szavait az AS című sportlap.

„Ami most történik, az az, hogy néhányan értik a gumikat, míg mások nem. Alonso és a Ferrari, illetve Räikkönen és a Lotus értik. Ugyanez történt velem is 2011-ben. Katasztrofálisan kezdődött számomra a szezon, de az idény közepén elkezdtük megérteni a keverékek viselkedését.”

Hirdetés

A Pirelli azt követően döntött a változtatás mellett, hogy a múlt hétvégi Spanyol Nagydíjon túl sok kerékcserére volt szükség: Fernando Alonso négy kiállással nyerte meg a barcelonai futamot, mely során 82-szer álltak ki kereket cserélni a versenyzők.

Paul Hembery, a gumigyártó motorsport-főnöke úgy nyilatkozott, nem a Red Bull miatt változtatnak az abroncsokon.

„Voltak aggodalmak arra vonatkozóan, hogy a változtatás kedvez majd egyik vagy másik csapatnak, de nem hisszük, hogy így lesz. Ezeket a módosításokat a Pirelli hajtja végre, nem más. Megfelelő egyensúlyt kell találnunk.”

„Nem akarjuk túlreagálni a dolgokat, hiszen így bizonyos csapatokat segítenénk.”

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, a Pirelli döntése a Forma-1 érdekeit szolgálja.

„Mi mindig nagyon következetes véleménnyel voltunk a kialakult gumihelyzetről az első verseny óta. Kettőt megnyertünk ezen futamok közül, és remekül állunk a bajnokságban is, de egyszerűen túl sok a gumikból jelen pillanatban, és nem a versenyzésről szól az egész” – mondta a szakember.

„Végső soron a Pirelli érdeke, hogy változtasson. Elég nagy vállalat, és érti a dolgát ahhoz, hogy orvosolja a problémát. Annak az érdekében történik mindez, hogy jó versenyeket lássunk a továbbiakban.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!