Lotus: Nem igazságos a pénzelosztás a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Lotus: Nem igazságos a pénzelosztás a Forma-1-ben

HIRDETÉS

A Lotus Forma-1-es csapatának tulajdonosa, Gerard Lopez úgy véli, a királykategória elöljáróinak át kellene gondolniuk a jelenleg érvényben lévő pénzdíjazási rendszert, hogy valamennyi alakulat életben tudjon maradni a következő években.


A Lotus Forma-1-es csapatának tulajdonosa, Gerard Lopez úgy véli, a királykategória elöljáróinak át kellene gondolniuk a jelenleg érvényben lévő pénzdíjazási rendszert, hogy valamennyi alakulat életben tudjon maradni a következő években.

A Forma-1 csapatai a költségek kontrollálásával kapcsolatban sem tudtak dűlőre jutni a közelmúltban, a Lotusnál pedig úgy vélik, a televíziós közvetítésekből befolyt összegek elosztása sem igazságos, ebben a tekintetben is a nagycsapatok élveznek ugyanis elsőbbséget.

A jelenlegi mezőny nagyágyúi, a Ferrari és a Red Bull évi mintegy 100 millió fontot tesznek zsebre – ennyi pénzt kapnak ugyanis a Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosaitól.

A Lotus tavaly negyedik lett a konstruktőrök versenyében, az enstone-i gárda ezért az eredményért 40 millió fontot kapott – míg a tizedik helyen végző Caterham csupán 6 milliót.

Lopez úgy véli, óriásiak a különbségek a kiutalt összegek között, ezért mihamarabbi változtatásokra van szükség.

„A sportágnak jobb módot kellene találnia a pénzek elosztására” – mondta a Lotus tulajdonosa az AUTOSPORT-nak.

„Ami két éve még aktuális volt, az nem biztos, hogy ma is az – már ami a sportág által vett irányvonalat illeti. Két éve azt mondták nekünk, a motorok tovább bírják majd, és olcsóbbak is lesznek az akkor használtaknál – most viszont majdhogynem kétszer olyan drágák.”

„A Forma-1-nek manapság szponzorokat kell vonzania, ami nem megy úgy, mint a 2000-es évek elején, vagy a ’90-es évek végén. Két éve egyesek azt gondolták, minden visszazökken a régi kerékvágásba.”

„Ez nem egy olyan sport, mely megengedheti magának, hogy csapatokat veszítsen. Ha a Bajnokok Ligájában játszanánk, és fennállna a kockázata annak, hogy elveszítjük a Real Madridot, a Barcelonát, vagy a Bayern Münchent, akkor talán el tudnák képzelni ezt a helyzetet. Így kellene működnie a Forma-1-ben is. Amolyan franchise-rendszerként kellene működnie a dolgoknak, ki kellene találni, hogyan osszuk el egyenletesebben a bevételeket.”

Hirdetés

„Nem azt mondom, hogy mindenkinek ugyanannyit kellene kapnia, de meg kellene bizonyosodni arról, hogy minden csapat eleget kap ahhoz, hogy jó idényt produkáljon, és látványos versenyeket fusson.”

Lopez ezzel együtt úgy véli, a költségek kontrollálása is létfontosságú volna – állítása szerint az aerodinamikai fejlesztések korlátozásával lehetne ezt a legjobban megvalósítani.

„Túl könnyű volna azt mondani, hogy mindannyian pénzt akarunk, a Forma-1 ugyanis egy olyan sport, hogy ha több pénzt kapunk, akkor többet is költünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!