Ma tárgyalnak a csapatok az új időmérő-szisztémáról - F1VILÁG.HU

Ma tárgyalnak a csapatok az új időmérő-szisztémáról

HIRDETÉS

Bár a Forma-1 2014-es idénye három hét múlva megkezdődik Melbourne-ben, még bőven vannak eldöntetlen kérdések a száguldó cirkusz szabályait illetően.


Bár a Forma-1 2014-es idénye három hét múlva megkezdődik Melbourne-ben, még bőven vannak eldöntetlen kérdések a száguldó cirkusz szabályait illetően.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportja jövő héten vitatja meg Bernie Ecclestone azon javaslatát, miszerint nemcsak az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon, hanem az Egyesült Államokban és Brazíliában is dupla pontokat kapjanak a versenyzők.

Az Auto Motor und Sport című német szaklap értesülései szerint jó esély van arra, hogy az időmérő szabályai is megváltoznak a következő szezonra: erről Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója ma, Bahreinben egyeztet a csapatokkal.

A Forma-1 tulajdonjogainak 35,1 százalékát birtokló CVC a hírek szerint igencsak aggódik amiatt, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan versenyzők az időmérők utolsó szakaszaiban, akik taktikai okokból – főleg gumispórolás végett – nem futnak mért kört.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, szinte biztos, hogy megváltozik az időmérők rendszere: eszerint a Q3-ban minden versenyző egy extra szett abroncsot – ha úgy tetszik, időmérős gumit – kap majd az utolsó mért körre. Ezeket a gumikat kizárólag a Q3-ban lehet használni, és az időmérő végén vissza is kell szolgáltatni a gyártónak.

Már idén érkezhetnek az időmérős abroncsok

A kvalifikáción a legjobb tíz között végző versenyzőknek azokkal az abroncsokkal kell nekivágniuk a másnapi futamnak, melyekkel legjobb idejüket érték el a Q2-ben. Azok, akik nem tudják beverekedni magukat az időmérő utolsó fázisába, afféle bónuszként egy extra szett gumit kapnak a versenyre.

A javaslatot a csapatok egyeztetését követően az Forma-1 Bizottsága elé tárják majd, a változtatásokat pedig az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) hagyhatja jóvá végérvényesen.

Nagy eséllyel megváltozik az egyes időmérő-szakaszok hosszúsága is: a Q1 mindössze 18 percig tart majd 20 helyett, a Q2 változatlanul 15 perces lesz, míg az időmérő utolsó szakaszát 10-ről 12 percesre hosszabbítják.

Hirdetés

Információink szerint a legtöbb csapat már jelezte, egyetért a változtatásokkal.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!