Verstappen vs. Ocon

Már idén nevet válthat a Force India F1-es csapata

Fotó: Force India
Fotó: Force India

Akár már idén új néven szerepelhet a Forma-1-es bajnokságban a Force India csapata, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis erre jó eséllyel engedélyt ad majd a tulajdonosváltáson átesett istállónak – az azonban még nem világos, hogy ez már a hétvégi Belga Nagydíjon megtörténhet-e.

A silverstone-i kiscsapat hetekkel ezelőtt került csődeljárás alá, végül egy Lawrence Stroll vezette konzorcium megmentette a Force Indiát, és annak többszáz munkavállalóját.

Az átvételre kéthetes határidőt szabtak, ezt azonban nem sikerül tartani – leginkább a résztulajdonos Dr. Vijay mallya, illetve a Sahara Group jogi problémái miatt.

A felmerült gondok miatt Stroll stratégiát váltott, és megvásárolta a csapat felszereléseit – tehát az autókat, a silverstone-i gyárat, és minden egyéb versenyzéshez szükséges eszközt, kivéve a tényleges nevezést, ami elméletben még mindig a Force Indiához tartozik, mely ellen továbbra is csődeljárás folyik, fizikai „vagyona” azonban nincs.

A Renault, a McLaren és a Williams akadályt gördített annak útjába, hogy a kereskedelmi jogokat a Force India új tulajdonosára ruházzák át, ez pedig azt jelenti, hogy a csapat nem kap pénzdíjazást az elmúlt idényekben nyújtott teljesítménye alapján. A legegyszerűbb megoldás tehát Strollék számára az, ha minden tiszta lappal kezdenek, és átnevezik a silverstone-i istállót.

Bár a Nemzetközi Automobil Szövetség Sportszabályzata kiköti, hogy egy adott idényre az azt megelőző év november 30. napjáig kell nevezést leadni, a 8.1-es cikkely lehetőséget biztosít a későbbi változtatásra.

Jó esély van tehát arra, hogy a Force India még az idei szezon során nevet változtat, ez azonban nem lesz egyszerű folyamat, hiszen az FIA szabályai mellett a jelenleg érvényben lévő Concorde Egyezményt is figyelembe kell venni.

A Force India jelenlegi logói is Vijay Mallya vállalataihoz, a Kingfisherhez és a UB Grouphoz tartoznak, ám a belgiumi paddockba érkezett kamionokról ezeket a jelzéseket már eltávolították.

A Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media mindenben támogatja Lawrence Strollt a csapat átvételében.

 

Kapcsolódó cikkek

Bemutatták: Ilyen lesz a Racing Point F1-es autója

Torontóban, egy ünnepélyes prezentáció keretében mutatta be 2019-es Forma-1-es versenyautójának kinézetét a Racing Point F1 csapata. Az elmúlt években Force India néven ismertté vált istálló az előttünk álló szezonban a Sergio Perez – Lance Stroll kettőssel vág neki a világbajnoki küzdelmeknek.

Nem lesz Lola a Force Indiából

Szerette volna használni a Lola nevet a Forma-1-ben a Force India, ám végül Racing Point néven folytatja szereplését a csapat 2019-ben.

Friss hírek