Már jövőre változnak az F1-es szabályok, keményebben nyomhatják a versenyzők - F1VILÁG.HU

Már jövőre változnak az F1-es szabályok, keményebben nyomhatják a versenyzők

HIRDETÉS
Fotó: Renault

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportjának, illetve az F1 Bizottságának keddi ülésén döntés született arról, hogy 2019-ben 105 kg-ról 110 kg-ra növelik az üzemanyag-átfolyás mértékét, hogy a versenyzők keményebben nyomhassák a gázpedált a futamokon.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette azt is, májusig szabtak határidőt arra, hogy véglegesítsék a 2021-es motorszabályokat – ahogyan arra a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene is utalt nemrég.

A mai, párizsi értekezleten elfogadott üzemanyag-átfolyásra vonatkozó változtatást a Motorsport Világtanács (WMSC) ratifikálja hamarosan, a csapatok pedig üdvözölték a döntést.

A királykategória mezőnye a tavaly bevezetett új aerodinamikai szabályok miatt nagyobb fogyasztással kénytelen szembenézni, így az üzemanyaggal való spórolásnak nagyobb szerepe lett a versenyeken.

A szövetség közleményében megerősítette azt is, 2019-ben már külön mérik a versenyzők és a versenyautók súlyát: előbbi esetében 80 kilogrammnyi minimumot határoztak meg.

A mai meetingen a résztvevők tovább vitáztak a nemrég beharangozott aerodinamikai változtatásokról, melyek szintén a következő szezonra vonatkoznak, és melyekkel az előzések elősegítését célozták meg. Az FIA április végéig szeretne dönteni a kérdésben, a csapatok pedig készek arra, hogy segítsék munkát CFD-kutatásokkal (számítógépes folyadékdinamika).

Az FIA bejelentette azt is, 2019-től kötelezően használandó lesz a versenyzők számára a biometrikus kesztyű.

A sportot irányító testület emellett ismertette a 2021-től érvénybe lépő motorszabályokra vonatkozó terveit is: a Forma-1-ben maradnának az 1,6 literes V6-os hibrid turbómotorok, ám az MGU-H-tól megszabadulnának.

Úgy tudni, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) és a Forma-1 tulajdonosának, a Liberty Mediának némiképp eltérő az álláspontja a végleges koncepcióval kapcsolatban.

Hirdetés

Az FIA-nál úgy fogalmaztak, technikai részlegük hamarosan összeül a jelenlegi és potenciális motorgyártókkal, hogy egyeztessen a részletekről. A 2021-től bevezetésre kerülő szabályokról május végéig szeretnének megállapodni.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!