Massa egyáltalán nem retteg a visszatéréstől

Felipe Massa legutóbbi interjújában elmondta, hogy egy pillanatra sem fordult meg a fejében a visszavonulás lehetősége, jóllehet kis híján életét vesztette a Magyar Nagydíjon, mikor egy közel egykilós acélrugó fejen találta. A Ferrari brazilja készen áll a visszatérésre.

Felipe Massa legutóbbi interjújában elmondta, hogy egy pillanatra sem fordult meg a fejében a visszavonulás lehetősége, jóllehet kis híján életét vesztette a Magyar Nagydíjon, mikor egy közel egykilós acélrugó fejen találta. A Ferrari brazilja készen áll a visszatérésre.

Bár július végi balesete miatt az idei évben már nem versenyezhet, Massa már alig várja, hogy visszatérhessen a pályára, és egyáltalán nincsenek félelmei, pedig az utóbbi időben történtek rávilágítottak arra, hogy bármikor megtörténhet a tragédia.

“Ez az életem. Számomra az lenne a legrosszabb, ha nem versenyezhetnék többet. Az katasztrófa lenne” – mondta a brazil a The Guardiannak.

“Azonban feleségem már legalább tízszer megkérdezte, hogy biztosan nem érzek-e kételyt, vagy aggodalmat. Mindig azt feleltem neki, hogy nem, mert ez az, amit csinálni akarok.”

“Ha nem vezethetnék, nem lennék ugyanaz az ember, mint azelőtt. Gyermekkorom óta ez az életem. Ez az, amit csinálni szeretek. Éppen ezért bízom abban, és arra számítok, hogy semmi nem változik meg bennem, mikor visszaülök az autóba, és ismét elkezdem a saját a határaimat feszegetni.”

Massa ismét elmondta, hogy magára a balesetre egyáltalán nem emlékszik, így nem is élnek benne olyan mélyen a történtek, mint családtagjaiban, akik kívülállóként, tehetetlenül sodródtak az eseményekkel.

“A családom teljesen más helyzetben van, mint én, sokkal nehezebben, mert ők az egészet figyelemmel kísérték. Számomra ez nem volt akkora törés, éppen ezért nem is fordult meg a fejemben, hogy esetleg végleg ki kellene szállnom” – folytatta a brazil versenyző, aki jelenleg is otthonában lábadozik.

“Amint megtörtént a baj, azonnal elvesztettem az eszméletemet, és csak három nappal később ébresztettek fel. A kórházban semmit nem láttam a balesetről. Csak magyar adók voltak a tévében. Csak hallomásból tudtam, hogy mi történt velem. Ez furcsa volt – valóban ilyen komoly sérüléseket okozhat egy másik autóról leszakadó rugó?”

“Akkor láttam először, hogy valójában mi is történt velem, mikor hazatértem. Azonban voltak más baleseteim, amik sokkal mélyebb nyomot hagytak bennem. Mikor elszálltak a fékeim Monacóban 2002-ben, az egy hatalmas baleset volt. Aztán kétszer is buktam Barcelonában, mert gondok voltak a felfüggesztésemmel, az gondolkodóba is ejtett.”

“De ezt a magyarországi balesetet még csak nem is láttam. A feleségem persze megpróbált gyengéden kérdezgetni, hogy ’nem gondolod esetleg, hogy…’, és azt feleltem, hogy ’nem, ismét versenyezni fogok’. Édesanyám is nagyon jól ismer, néha rám néz, és tudja, hogy nincsen szükség arra, hogy bármit is kérdezzen.”

Massa azt is elmondta, hogy eredetileg az októberi Brazil Nagydíjra tervezte visszatérését, ám hétfői közel ötórás korrekciós, plasztikai műtéte – melynek során egy acéllemezt helyeztek el homlokában – miatt le kellett mondania tervéről, mert még hónapokra van szüksége a teljes felépüléshez.

“Igazából már teljesen rendben vagyok” – mondta. “Az egyedüli probléma az, hogy össze kell zárni egy csontot a fejemben, amit a magyarországi műtét során kiszedtek, mert az teljesen összeroncsolódott.”

“Egy átlagos ember teljes életet tud élni ezzel. Azonban egy versenyző más, hiszen ha még egy balesetet szenved, akkor egy ilyen probléma miatt sokkal hosszabb lehet a felépülés.”

A Ferrari versenyzője hozzátette, hogy mindent el fog követni azért, hogy az ilyen és ehhez hasonló balesetek elkerülhetőek legyenek a jövőben.

“Javítanunk kell a biztonságon” – mondta. “Nem azt mondom, hogy egy teljes burkolat kell (a pilótafülke köré). De talán szükségünk lesz valami másra, hogy a jövőben ne jelentsenek veszélyt a repülő alkatrészek a versenyzőkre.”

“Mikor visszatérek, erről mindenképpen beszélni szeretnék Charlie Whitinggel (a Forma-1 versenyigazgatója), az FIA-val, és a versenyzőkkel, mert közösen kell kidolgoznunk egy tervet.”

Alig egy héttel a brazil versenyzővel történtek előtt, a Forma-2-ben egy hasonló, ám halálos baleset történt, mikor az egykori világbajnok fiát, Henry Surteest fejen találta egy elszabadult kerék, aminek következtében a brit pilóta azonnal életét vesztette.

“Nagyon megérintett a balesete” – mondta Massa. “Azonnal beszéltem erről a feleségemmel. Mondtam neki, hogy ’Figyelj, ez az, amitől tartanod kell. Ez az, amit nem tudsz elkerülni, és nem rajtad múlik. Ez nem egy normál baleset’. Aztán egy héttel később ugyanez megtörtént velem. Azonnal visszaemlékezett arra, amit mondtam neki. Borzasztó.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!