Massának már nincsenek gumimelegítési gondjai

Miután a Ferrari vadonatúj versenygépe nem csak gyorsnak, hanem megbízhatónak is mutatkozott a téli felkészülés során, a csapat brazil versenyzője, Felipe Massa magabiztosan készül az idénynyitóra.


Miután a Ferrari vadonatúj versenygépe nem csak gyorsnak, hanem megbízhatónak is mutatkozott a téli felkészülés során, a csapat brazil versenyzője, Felipe Massa magabiztosan készül az idénynyitóra.

Massa az olasz gárda hivatalos weboldalán vezetett naplójában leírta, jó eredményben reménykedik Ausztráliában, és úgy érzi, izgalmas szezon vár ránk – már csak az idén bevezetésre kerülő új szabályok miatt is.

„Készen állok a versenyzésre és úgy gondolom, az egész csapat jól felkészült, hiszen a téli tesztek valamennyi napján nagyon sok kört megtettünk, többet, mint terveztük” – mondta a 2008-as év ezüstérmese.

„Az autó megbízhatónak mutatkozott, de ez önmagában nem elég, hiszen egy versenygépnek gyorsnak is kell lennie. Momentán a megbízhatóság jó, viszont nem hiszen, hogy panaszkodnunk kellene a teljesítményre, viszont addig nem kapunk tiszta képet, amíg minden csapat egyszerre nem lesz a pályán Melbourne-ben.”

Massa elmondta, a tesztek során remekül kiismerték a kinetikus energia-visszanyerő rendszert (KERS), valamint az új állítható hátsó szárnyat, így ezt ő maga már reflexszerűen használja a versenypályán, tehát nem okoz gondot a kezelésük.

„A szezon kezdete mindig nagyon izgalmas időszak, idén ráadásul rengeteg új dologgal szembesülünk, noha a KERS olyasvalami, melyet már jól ismerünk, hiszen használtuk azt 2009-ben. Ami a hátsó szárnyat illeti: ezernyi kört megtettünk vele, szóval teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, miképp kell használni – megnyomunk egy gombot, a szárny elmozdul, a légellenállás lecsökken, és a becslések szerint az autó 12-15 km/h-val gyorsabban megy az egyenesben, mint előtte.”

„Az edzéseken illetve az időmérőn annyiszor használhatjuk, amennyiszer csak akarjuk, még a legrövidebb egyenesben is. Ez olyasvalami, amire nagy figyelmet fordítottunk a tél során, tehát mostanra már reflexszerűen használjuk. Ez azt jelenti, hogy jól értjük már a rendszert, viszont a versenyen csak előzésre használhatjuk, ezzel kapcsolatban pedig nincsen elképzelésünk sem arról, mennyire lehet hatásos. Biztos vagyok abban, hogy segít, de várnunk kell a versenyig.”

A brazil versenyzőnek tavaly sok gondot okoztak a Bridgestone keményebb keverékű abroncsai, miután nem tudta azokat megfelelő hőmérsékletre hevíteni. A Forma-1-be idény visszatérő Pirelli termékeivel nem ez a helyzet, mi több, azok gyors degradálódása sokkal izgalmasabbá teheti a versenyeket.

„A gumik megértése volt a legérdekesebb aspektusa a téli teszteknek és való igaz, hogy nincsenek felmelegítési problémáim, mint tavaly” – magyarázta Massa.

„Viszont a meglehetősen agresszív gumikopás miatt teljesen más versenyeket láthatunk majd, ki kell majd állnunk néhányszor a bokszba.”

A Ferrari versenyzője végül elmondta, mindent megtesz a jó szereplés érdekében, ám nagyon bánja, hogy az országban uralkodó rendkívüli állapotok miatt nem utazhattak Bahreinbe.

„Mindent megteszek azért, hogy a legjobbat nyújtsam Melbourne-ben, még ha az albert parki pályán nem is voltam túl sikeres a múltban, miután volt néhány incidensem. A tavalyi év jobban alakult, legjobb eredményemet értem el, hiszen harmadik lettem, tehát dobogóra állhattam.”

„Remélem, hogy jól alakul számunkra a szezonkezdet, optimista vagyok az esélyeinket illetően az eddig mutatott megbízhatóság alapján. Alig várom már, hogy összemérjük tudásunkat az ellenfelekkel, és hogy meglássuk, hol is állunk valójában.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

OSRAM

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
pp_gemius_hit('Aurgi_e7YvPTGxeFO8vlnqSc71yG41rhwqueMi4R8QT.b7');

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!