Hírek

McLaren: Aerodinamikai lehetőségeket kínál a Halo

Fotó: McLaren

A McLaren vezető aerodinamikusa, Peter Prodromou szerint a Halo bevezetése aerodinamikai lehetőségeket kínálhat 2018-ban, bár kétségtelen, hogy vannak hátrányai is a fejvédőnek.

Az eszközt az előttünk álló idényben már minden Forma-1-es autóra fel kell szerelni, integrálása pedig komoly kihívást jelentett a csapatoknak 2018-ban.

Ahogy az alábbi videóban is elhangzik, a Halo egy sztenderd eszköz, a csapatok azonban lehetőséget kaptak arra, hogy különféle aerodinamikai megoldásokkal vegyék körbe, hogy az eszköz ne legyen negatív hatással az autó teljesítményére.

Bemutatjuk az F1-es fejvédőt

Ezekkel a kiegészítésekkel lehet megfelelően irányítani a légáramlatokat, a McLaren aerodinamikai főnöke, Peter Prodromou pedig elárulta, az elsődleges céljuk az volt, hogy minimalizálják a teljesítményvesztést.

„Aereodinamikai szempontból az eszköz nem feltétlenül hátránytalan” – mondta a szakember.

„Kétségkívül kihívást jelent, hogy elsőre megbirkózzunk vele – nevezzük egyelőre a károk minimalizálásának. Utána pedig már kezdhetünk a benne rejlő lehetőségek feltérképezésével foglalkozni. Hiszen megnyit néhány lehetőséget, melyeket érdekes megvizsgálni.”

„Meggyőződésem, hogy lesznek különféle megoldások a mezőnyben. Persze korlátozottak a lehetőségek, csupán az alapforma köré tervezhetünk dolgokat, viszont aerodinamikusként azt mondhatom, hogy vannak itt lehetőségek.”

„Mindenki kihívásokkal néz szembe azt illetően, hogy a légáramlatok miképp jutnak el a motorba, és a hűtést hogyan oldjuk meg, és persze, hogy miképp befolyásolja a légáramlást a hátsó szárnyak irányába. De vannak lehetőségek, és talán megpróbáljuk úgy kihasználni ezeket, ahogy korábban még nem.”

Prodromou mindazonáltal úgy véli, a teljesítmény tekintetében a Halo nem lesz komoly tényező az idei bajnokságban.

„Én adnék neki egy fél idényt, és utána szerintem már mindenki hasonló megoldást használ majd.”

Szólj hozzá!


Ezt olvastad már?
Ezt olvastad már?
Fernando Alonso miatt változtatnak az Endurance-világbajnokság (WEC) versenynaptárán, a döntés pedig számos versenyzőt csalódottsággal töltött el. Alonso néhány hete jelentette…