McLaren: A Liberty-nek nem szabad megijednie a Ferraritól!

Fotó: McLaren
Fotó: McLaren

Nem a Mercedesre és a Ferrarira koncentráljon a jövőbeli szabályok megalkotásakor, hanem azt nézze, mi szolgálja a sportág érdekeit – ezt tanácsolta a Forma-1 tulajdonosának, a Liberty Mediának a McLaren főnöke, Zak Brown.

A királykategória csapatai jelenleg is egyeztetéseket folytatnak az amerikai vállalattal, illetve a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) arról, hogy milyenek is legyenek a 2021-ben életbe lépő új regulák.

Bár a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne nemrég azzal fenyegetőzött, kivonulnak a Forma-1-ből, ha számukra nem megfelelő szabályokat alkotnak meg, Zak Brown, a McLaren ügyvezetője szerint a Liberty Media rosszul tenni, ha megrettenne.

„Úgy gondolom, a Liberty-nek arra kellene fókuszálnia, hogy mi a legjobb a sport és a rajongók számára” – mondta a szakember csütörtökön, Wokingban.

„Ha ez azt jelenti, hogy egy csapat vagy gyártó nem támogatja őket ebben, akkor rá kell jönniük arra, hogy mindenkit nem tudnak boldoggá tenni. Nekik azt kell középpontba helyezniük, hogy mi a legjobb a sportnak. Én inkább veszítenék el egy csapatot, és cserélném le, és lenne 10 istállóm, minthogy legyen 1 vagy 2 a bajnokságban…”

Amikor a Motorsport.com Brownt arról kérdezte, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Mercedes és a Ferrari távozik az F1-ből, így felelt: „Szerintem nagyon valószínűtlen, de azt gondolom, bármi lehetséges. Éppen ezért olyan szabályokat kell megalkotnunk, melyek lehetővé teszik a csatlakozást azok számára, akik érdeklődnek a sport iránt.”

Fotó: Scuderia Ferrari

„Egy olyan váratlan és remélhetőleg nagyon valószínűtlen helyzetben, hogy a Mercedes és a Ferrari távozik, a sportágnak tovább kell mennie. Úgy hiszem, a Ferrari esete egyedülálló, hiszen mégiscsak ők a Ferrari. De elveszítettük már a BMW-t, a Toyotát, korábban a Hondát is. Láthattuk, hogy a gyártók jönnek-mennek, a sport pedig mindig túlélte.”

„Szóval a szabályok megalkotásakor azt kell előtérbe helyeznünk, hogy mi a legjobb a sportnak, nem pedig azt, hogy mi a legjobb a gyártóknak.”

Brown hozzátette, nincs kétsége afelől, hogy a 2021-es szabályokról való egyeztetések nem lesznek könnyűek, ám reméli, hogy az év közepéig sikerül döntést hozni, máskülönben sérül a Forma-1.

„Az FIA-nak és a Liberty-nek gyorsan kell haladnia, hogy amilyen hamar csak lehet, egyeztethessünk, mert a tárgyalások igencsak zajosak lesznek. Minél tovább tart, annál problémásabb lesz.”

„Ráadásul fel kell készülni 2021-re: ha új motorgyártók vagy csapatok érkeznek, tudjuk, hogy beletelik pár évbe, mire felveszik a fonalat. Az óra tehát ketyeg.”

„Jó lenne, ha az idei szezon közepére már tudnánk, mi a helyzet 2021-gyel. Ha ennél tovább tart, az már technikailag komoly kihívást jelent.”


Nézd az F1VILÁGON a Forma-1-es autóbemutatókat!

A McLaren-főnök emellett beszélt arról is, az új szabályok lehetőséget kínálnak a Forma-1 vezetői számára ahhoz, hogy versenyképesebb közeget hozzanak létre.

„A jelenlegi szabályok, illetve a jelenlegi költekezés mellett el kell mondani, hogy a Mercedes az abszolút favorit a győzelemre a következő 3 évben. Van esélyünk arra, hogy korrigáljunk 2021-re, de ezt most kell megtennünk: mert azt gondolom, az F1 sokkal szórakoztatóbb és értékesebb lesz mindannyiunk számára, ha 4-5, esetleg 6 csapat nyer versenyeket, és van esélye a bajnoki címre.”

„Kétlem, hogy a Mercedest nagyobb elismerés éri, ha 15 győzelemmel nyer bajnokságot, mintha megnyer 5 futamot, és úgy a vb-címet. Azzal, ha több csapat nyerhetne, szórakoztatóbbá válhatna a sport.”

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek