McLaren-Honda: Közel a szakítás, Alonso Renault-motort akar - F1VILÁG.HU

McLaren-Honda: Közel a szakítás, Alonso Renault-motort akar

HIRDETÉS
Fotó: McLaren

A legfrissebb hírek szerint egyre biztosabb, hogy a McLaren a 2018-as szezonban már nem a Honda erőforrásait használja a Forma-1-ben. A wokingi gárda a Renault motorjaira pályázik.

Bár a Hondának az elmúlt időszakban – főleg az Ilmor támogatásának köszönhetően – sikerült némi előrelépést tennie, úgy hírlik, a McLaren bizalmát végleg elveszítette a japán gyártó.

A brit istálló ideje pedig vészesen fogy, hiszen már gőzerővel folynak a munkálatok a 2018-as versenyautón is, ráadásul a McLarenre azért is komoly nyomás nehezedik, mert világbajnok versenyzője, Fernando Alonso szerződése is lejár a szezon végén.

A patinás alakulatnál most állítólag azon dolgoznak, hogy mihamarabb véget vessenek a Hondával való együttműködésnek, és valamilyen úton-módon megszerezzék a Renault motorjait 2018-ra. Brit sajtóhírek szerint már nem is a szakítás ténye a kérdés, leginkább az, hogy milyen kacifántos módon sikerül ezt megvalósítani.

A TORO ROSSO A KULCS

A legegyszerűbb módja mindennek az lenne, ha a McLarennek sikerülne meggyőznie a Hondát arról, hogy lépjen szövetségre a Toro Rossóval – ebben az esetben ugyanis az olasz kiscsapat és a Renault közti partnerség véget érhetne, és a McLaren rárepülhetne a francia gyártó erőforrásaira.

Csakhogy a Honda és a Toro Rosso közti legutóbbi egyeztetések a hírek szerint nem jártak eredménnyel – habár együttműködésüknek kétségkívül lenne értelme, hiszen a japán gyártó anyagi támogatása nagyot lendíthetne a faenzai kiscsapat szekerén, ráadásul a Honda F1-ben maradása is biztosított lenne, nem is beszélve arról, hogy a jövőben a McLaren újra versenyképes lehetne. Úgy tudni, a Honda és a Toro Rosso közti tárgyalások meglehetősen előrehaladott fázisban jártak már, és állítólag a McLaren abba is belement volna, hogy váltót adjon a Toro Rossónak, ha a csapat Honda-motorokra vált.

Úgy tudni, a Toro Rosso a hétvégi Olasz Nagydíjig szabott magának határidőt a jövő évi motorszerződéssel kapcsolatos kérdésben, az idő tehát igencsak szorít.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Hirdetés

Ha a Toro Rosso és a Honda közti megállapodás mégsem jön létre, akkor a McLarennek szerződést kellene szegnie a japánokkal való szakításhoz, ez pedig igencsak zűrös folyamat lehet, ráadásul ezzel a Honda F1-es projektje is véget érhet, amit a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media minden bizonnyal nem látna szívesen.

Amennyiben a Honda és a McLaren szakít, úgy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által korábban lefektetett szabály lépne érvénybe, így a wokingi gárda nem maradna motor nélkül: a megmaradt gyártók közül valamelyiknek kötelező lenne erőforrást adni.

A legvalószínűbb, hogy ez a Renault lenne, habár a franciák a korábbi nyilatkozatok alapján nem szívesen látnának el egy negyedik csapatot motorokkal, hiszen attól tartanak, ez a minőség rovására menne.

MEG KELL TARTANI ALONSÓT

Szinte bizonyos, hogy a motorbeszállító váltása lenne a kulcsa Fernando Alonso megtartásának is – a spanyol versenyző szerződése év végén jár le, és állítólag már jelezte is a McLaren vezérkarának, ha meg tudják szerezni a Renault motorjait, 2018-ra is marad a csapatnál.

„Csak egyetlen változásra van szükség”

– mondta a kétszeres világbajnok a spanyol médiának még Belgiumban.

Alonso egyébként az évad során többször kifejtette, a McLaren csapatának munkájával rendkívüli módon elégedett, és az istállónál is meg vannak győződve arról, hogy egy versenyképes motorral az élmezőnyben harcolhatnának.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!