Megjelent: Forma-1 Sztorik 2008 - F1VILÁG.HU

Megjelent: Forma-1 Sztorik 2008

HIRDETÉS

Már kapható a könyvesboltokban Dávid Sándor legújabb könyve, a Forma-1 Sztorik 2008, amely a szerző szerint semmiképpen sem “tucatkönyv”. A sorozat 11. kötete egyik F1-es rajongó polcáról sem hiányozhat.

Már kapható a könyvesboltokban Dávid Sándor legújabb könyve, a Forma-1 Sztorik 2008, amely a szerző szerint semmiképpen sem “tucatkönyv”. A sorozat 11. kötete egyik F1-es rajongó polcáról sem hiányozhat.

EZ NEM AZ…

…a könyv – amint azt a Kedves Olvasó is látni fogja, mihelyt megveszi és elolvassa –, amelyből tizenkettő egy tucat. Ez már csak amiatt is lehetetlen, mert a Sztori-sorozatban könyvem a tizenegyedik kötet; a tucatra tehát legalább még egy évet várni kell. De nem lehet “tucatkönyv” azért sem, mert a közös sorozatcím ellenére minden eddigi kötet más és más, bár kétségtelen, hogy egyaránt tartalmazzák a versenyek valamilyen bemutatását. Itt azonban a valamilyenre tenném a hangsúlyt, mert azt soha nem tekintettem sem feladatomnak, sem célomnak, hogy pusztán a versenyek leírását adjam, különösen az utóbbi években.

Amikor a Kiadó ezt a sorozatot útjára bocsátotta, Ayrton Sennát gyászolta és az ifjú Michael Schumachert dicsérte a világ, a “Meghalt a király, éljen a király!” hagyománya alapján. Nem túlzás azt mondani, hogy hézagpótló mű jelent meg, annak ellenére, hogy alig adott többet, mint néhány versenyző bemutatását és néhány verseny ismertetését, plusz némi statisztikát. De akkor, a meglehetősen hírszegény közegben mégis felüdülés volt a Londonban élő s ezért jól tájékozott Frankl András barátom sztorijait olvasni. Azóta azonban az egész világ megváltozott, a szó szoros értelmében és a technika csodálatos fejlődését tekintve egyaránt. Az utóbbi tíz évben, amióta én jegyzem ezeket a sztorikat, megjelent és meghódította a világot az internet, a videó meg a DVD; a hír immár mindenkié, és nagyon oda kell figyelnie annak, aki újat akar és tud is mondani a Forma–1-re vonatkozó információkkal szinte “elárasztott” szurkolótábornak. Ezért aztán minden könyvem más és más volt, igyekeztem lépést tartani a korral: egyszer minden idők legjobb harminc versenyzőjének a portréját adtam közre, máskor az eddigi összes világbajnok pályáját rajzoltam meg, persze a “kötelező feladatokon” túl.

Most is gondoltam arra, hogy elkészítem például Räikkönen portréját, a nagy vesztesét; indulásként, csak a rend kedvéért, rákattintottam a Google-ban a nevére. És most kapaszkodjanak meg: a kereső egyetlen másodperc alatt 11 millió találatot jelzett ki! Ezek után írjak én egy tizenegymillió-egyediket? Ugye ezt nem gondolják komolyan?!…

Gazdagon terített asztalról válogathat tehát az Olvasó. Ennek fényében az a tény, hogy könyveimet az elmúlt évtized során mindig keresték és sokan megvásárolták, önmagában is megtisztelő. Valószínűleg azért sikerült felkeltenem az emberek érdeklődését, mert számomra mindig – most is – a vélemény szabadsága a legfontosabb kritérium! Az egyéni vélemény, az egyéni hang az, amiért érdemes egy könyvet kézbe venni – és én e tekintetben igyekszem elkényeztetni az Olvasót. A magam olykor szókimondó és esetenként nem túl hízelgő véleményét tárom Önök elé, amelyet azonban kis híján negyvenévnyi tapasztalat szűrője tesz hitelessé.

Ennyi és nem több, amit ez a könyv kínál. Miután pedig gyűjteményes kötet, vagyis az írások közvetlenül a versenyek után születtek, érezhető bennük akkori indulatom; itt-ott némelyik megjelent, így a reflexiókra adott válaszomat is tartalmazzák. Egyébként mit mondhatnék még előzetesen?… (Persze azon túl, hogy a fentebb említett asztalon ez a kötet remélhetőleg az egyik legjobb fogás!)

Dávid Sándor

A Forma-1 sztorik 2008, illetve a Motor GP sztorik 2008 c. kiadványaink dedikálására kerül sor:

– december 16-án 16 órakor az Alexandra Könyvesházban (Bp. V., Nyugati tér 7.)
– december 17-én Vácott a Lyra Könyvesházban (Vác, Piac utca 1.)
– december 20-án a Fókusz Könyváruházban (Bp. VII., Rákóczi út 14.)

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!