Verstappen vs. Ocon

Mercedes: Az abroncsok döntöttek el mindent

A Pirelli abroncsainak megfelelő használata volt a kulcsa Nico Rosberg vasárnapi, sanghaji győzelmének – állítja a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn, aki szerint két sikertelen próbálkozás után végre sikerült megfelelően működésre bírni a gumikat.


A Pirelli abroncsainak megfelelő használata volt a kulcsa Nico Rosberg vasárnapi, sanghaji győzelmének – állítja a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn, aki szerint két sikertelen próbálkozás után végre sikerült megfelelően működésre bírni a gumikat.

Rosberg az első rajtkockából indulva aratta élete első Forma-1-es futamgyőzelmét Kínában, és noha sokan arra számítottak, a Mercedes nem tud majd megfelelően bánni az abroncsokkal az 56 körös verseny során, a német végül a rajttól egészen a célig magabiztosan tartotta a tempót.

Brawn úgy véli, ahogy az első két versenyen, úgy Kínában is rettentő sok múlott az abroncsokon, és Rosberg győzelme tulajdonképpen annak köszönhető, hogy az ausztráliai és malajziai problémák után Sanghajban végre sikerült megfelelően használni a keverékeket.

„Ha sikerül jól bánnod a gumikkal, akkor olyan eredményt érhetsz el, mint mi vasárnap. Nekünk sikerült megfelelő módon működtetni az abroncsokat, míg más csapatoknak nem, és ez igazából jellemző lesz az egész évre” – fogalmazott Brawn.

„Úgy gondolom, a mezőny elkezd egyre jobban bánni a gumikkal, emiatt pedig egyre kevesebbszer fordul elő az, hogy a csapatok nem tudják megfelelően működtetni azokat. Nekünk sikerült megbirkózni velük hétvégén, a beállításokat jól eltaláltuk, és láthattuk is az eredményét.”

A Mercedes csapata Ausztráliában a túlzott gumikopással, míg Malajziában az abroncsok felmelegítésével küszködött, a háromhetes szünetben tehát a brackley-i gárda mindent megtett azért, hogy felülkerekedjen a problémákon. Ezzel együtt az alakulatnál tartottak attól, hogy Kínában is túlságosan hűvös idő fogadja majd őket.

„Nem akartuk, hogy túl hideg legyen, mert ilyenkor az abroncs szemcsésedni kezd, ez pedig problémát okoz. Melegebb időre készültünk, és az autót is ennek megfelelően állítottuk be. Az abroncsok aztán tökéletesen működtek, és James [Vowles – a Mercedes stratégiai szakembere] remekül határozott, amikor két bokszkiállást jelölt ki Nico számára. A gumik csak akkor kezdtek el igazán fogyni, amikor bejöttünk kerékcserére, mindvégig remekül működtek.”

Brawn hozzátette, habár a mclarenes Jenson Button a bokszutcai baki miatt nagyobb veszélyt is jelenthetett volna Rosberg, úgy érzi, versenyzőjük megbirkózott volna a keményebb kihívással is.

„Nyilván folyamatosan figyeltük őt, és persze nagy megkönnyebbülés volt, amikor nem sikerült jól a kerékcseréje, és a mögöttes csoport végére csúszott, hiszen minden kétséget kizáróan eléjük jött volna vissza. Ám azt gondolom, sokkal keményebb dolgunk is lehetett volna. Habár még nem sikerült beszélnem Nicóval, mégis azt gondolom, volt még benne némi tartalék.”

 

Kapcsolódó cikkek

Ők köröznek a csütörtöki F1-es tesztnapon

Csütörtökön befejezik eheti, barcelonai tesztprogramjukat a Forma-1 csapatai. A királykategória mezőnye már három tesztnapon túl van, jövő héten pedig még négy napon át körözhetnek a versenyzők.

Két versenytávot is teljesített szerdán a Mercedes

Két komplett versenytávot is teljesített a Mercedes Forma-1-es csapata a barcelonai tesztek harmadik napján. Ahogy eddig, úgy most is autóba ült mindkét versenyző, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is.

Kvyat az előszezon legjobb idejével az élen

A Toro Rosso versenyzője, Daniil Kvyat volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének harmadik napján. Az orosz az előszezon eddigi legjobb idejével végzett az élen.

Hamilton: A Ferrari nagyon erősnek tűnik

Nehezebb lesz legyőzni a Ferrari Forma-1-es csapatát 2019-ben, mint tavaly – ezt mondja a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, aki szerint az olasz istálló rendkívül jó formában vág majd neki az új idénynek.

Folytatódnak az F1-es tesztek Barcelonában

Harmadik tesztnapjukat töltik szerdán, Barcelonában a Forma-1 csapatai. Az első két napon a Ferrari volt a leggyorsabb, a köridők azonban jelenleg még másodlagosak – a megtett kilométerek viszont aranyat érnek!

Képgaléria: Barcelonai tesztek – 2. nap

A második napot töltötték el Barcelonában kedden a Forma-1 csapatai. A tesztnapot a Ferrari ifjú titánja, Charles Leclerc zárta az élen. Mutatjuk a nap legjobb fotóit!

Friss hírek