Mercedes-diadal a Ferrari otthonában: Hamilton győzött, Vettel csak 3. Monzában - F1VILÁG.HU

Mercedes-diadal a Ferrari otthonában: Hamilton győzött, Vettel csak 3. Monzában

HIRDETÉS
Fotó: Mercedes AMG Petronas Motorsport

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton győzelmével zárult a Forma-1-es Olasz Nagydíj. A Mercedes dominált, a Ferrari becsületét pedig Sebastian Vettel mentette meg egy harmadik hellyel hazai földön.

A rajtnál Hamilton megőrizte a vezetést – annak ellenére, hogy mind Lance Stroll, mind Esteban Ocon szemmel láthatóan jobban kapta el a start pillanatát.

A negyedik helyről startoló Bottas elé Kimi Räikkönen be tudott férkőzni, a finn azonban nem hagyta magát, és hamarosan visszaelőzte honfitársát, sőt, Stroll és Ocon mellett is elment.

1

Max Verstappennek ezúttal sem volt szerencséje: a mezőny közepéről induló holland a heves küzdelem során összeütközött Felipe Massával, minek következtében jobb első defektet kapott, így a bokszba kényszerült.

A Ferrarinál eközben helycsere történt: Vettel ment el Räikkönen mellett, és a német később Lance Strollt is megelőzte. A német Esteban Ocont vette üldözőbe, és a 7. körben a célegyenesben el tudott menni a francia mellett, ezzel feljött a 3. helyre.

2

Hamilton előnye ekkor már 2,7 másodperc volt csapattársa, Bottas, valamint 8,8 másodperc Vettel előtt.

A Mercedes brit pilótája a futam elején sokkal jobb tempóra volt képes, mint bajnoki riválisa, miközben Räikkönen a 6. helyen küszködött Ocon és Stroll mögött.

Hirdetés

Bár a finn és csapata megpróbálkoztak az elévágással egy korai kiállás keretében, ez végül csak Stroll-lal szemben működött, Ocon Force Indiája Räikkönen előtt tudott maradni.

Räikkönen végül nagy küzdelmek árán tudta csak legyűrni a franciát, és eredhetett Sergio Perez nyomába, aki az élmezőnnyel együtt a 29. körben még egyszer sem járt a bokszban.

Vettel a 3. helyről végül a 31. kör végén érkezett a bokszba, autójára pedig a lágy keverékű abroncsokat szerelték fel.

Hamilton az élről 1 körrel később érkezett, és ő is megkapta a lágy gumikat a második etapra.

Valtteri Bottast a 33. kör végén hívták ki kerékcserére, a sorrend pedig nem változott az élen. Ekkor már csak Daniel Ricciardo volt adós egy kiállással – a Red Bull ausztrálja a 3. helyen haladt.

[tie_full_img]3[/tie_full_img]

A McLaren versenyzője, Stoffel Vandoorne a verseny 34. körében pontszerző helyről volt kénytelen kiállni motorhiba miatt.

Verstappen a verseny eleji problémák után folyamatosan próbálta visszaküzdeni magát, de nem volt egyszerű dolga. A verseny 36. körében csak a 14. helyen autózott, amikor pedig Romain Grosjeant előzte, a két versenyautó kissé össze is koccant.

Csapattársa, Ricciardo végül a 37. körben érkezett első és egyetlen tervezett kerékcseréjére, és végül Esteban Ocon elé, az 5. helyre jött vissza úgy, hogy csak a 16. helyről rajtolhatott.

[tie_full_img]4[/tie_full_img]

A Red Bull versenyzője ráadásul a második etapra a szuperlágy gumikat kapta, és körönként 1 másodperccel gyorsabb volt az előtte autózó Räikkönennél. Riccirdo végül végül a 41. körben el is tudott menni a ferraris mellett, és üldözőbe vette Vettelt, aki ekkor még 11,5 másodperces előnyben volt vele szemben.

Ricciardo pokoli tempóban közeledett a német felé, körönként 1-1,5 másodperccel gyorsabb volt Vettelnél. Az ausztrál mindent beleadott, de 4 körrel a verseny vége előtt még 4 másodperc volt a hátránya – habár folyamatosan futotta a leggyorsabb köröket.

A versenyt végül Lewis Hamilton nagyon magabiztosan nyerte meg csapattársa, Valtteri Bottas előtt. A Mercedesek mondhatni agyonverték a Ferrarit hazai földön: Sebastian Vettel közel 40 másodperces hátránnyal ért célba a 3. helyen, míg Kimi Räikkönen csak 5. lett Daniel Ricciardo mögött.

Esteban Ocon és Lance Stroll derekasan helytálltak a top 10-ben: a francia 6., a Williams ifjú versenyzője 7. lett, és pontot szerzett még Massa, Perez és Verstappen is.

Győzelmének köszönhetően Lewis Hamilton élre állt a bajnoki tabellán, előnye 3 pont a ferraris Vettel előtt.

A konstruktőrök versenyében a Mercedes tovább növelte előnyét.

A Forma-1-es világbajnokság két hét múlva, a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik.

Az Olasz Nagydíj végeredménye:

[tie_full_img]race[/tie_full_img]

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!