Mercedes: Hamiltonnak mindenképp el kellett volna engednie Bottast - F1VILÁG.HU

Mercedes: Hamiltonnak mindenképp el kellett volna engednie Bottast

HIRDETÉS
Hiába volt a győzelem a célja Lewis Hamiltonnak a Japán Nagydíjon, Valtteri Bottast akkor is el kellett volna engednie maga mellett, ha nem hajt ki a bokszba kerékcserére.
2019 Russian Grand Prix, Sunday - LAT Images Lewis Hamilton Valtteri Bottas Mercedes

„Mit kell tennem, hogy megnyerjem a versenyt?” – kérdezte Hamilton csapatrádión a Japán Nagydíjon, miközben a 3. helyen haladt Sebastian Vettel mögött. A brit pilóta eredetileg kétkiállásos taktikán volt, azonban az első kerékcseréje alkalmával a közepes keverékeket kapta, így amennyiben abroncsai kibírták volna a futam végéig, akár a győzelem is övé lehetett volna. 

Hamilton nem is akart feltétlenül a bokszba hajtani második alkalommal, és a csapat is fontolóra vette annak lehetőségét, hogy kint tartják őt

„Trükkös helyzet volt. Sok trükkös stratégia volt ezen a versenyen” – nyilatkozta Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke, ám hozzátette, ez a forgatókönyv sem vezetett volna ahhoz, hogy Hamilton nyeri a futamot. 

Ha a brit ugyanis kint marad az első helyen haladva, akkor át kellett volna adnia pozícióját csapattársának, Valtteri Bottasnak – a Mercedes nem szerette volna Hamiltont szándékosan előnyösebb helyzetbe hozni a stratégiával. 

„Valtteri egy pillanatig sem hezitált, amikor Seb beragadt a rajtnál, és átvette a vezetést” – mondta Wolff. „Ez volt a verseny döntő momentuma. Lewis a harmadik helyen pedig két tűz közé került.”

„Ha az élen vagy, akkor védened kell a pozíciódat. Ha harmadik vagy, akkor többet kockáztathatsz, és több esélyed is van. Mi megóvtuk Valtteri elsőségét. Nem játszunk azzal, hogy a versenyzőket egymás ellen fordítjuk a versenystratégiával. Erre mondhatnátok, hogy akkor bebiztosíthattuk volna a második helyet is…”

„Úgy gondolom, hogy kétes helyzet volt, amikor arról kellett döntenünk, hogy Lewist behívjuk-e a végén. Kint hagyhattuk volna, és megpróbálhattuk volna visszacserélni a pozícióikat, hogy visszaadjuk Valtterinek az eredményét – így talán Sebastiannal szemben is védve lettünk volna.”

„De lehet, hogy nem így történt volna. Szóval kihívtuk, és kapott egy új szett gumit, ez lett a döntés. Akkor úgy tűnt, ez a helyes döntés.”

„Mindkét gumi hirtelen ment tönkre. Láthattátok, hogy eléggé jók voltak, aztán egyik körről a másikra érezték úgy a pilóták, hogy már nincs tapadás.”

Hirdetés

„Mindkét pilóta ezt mondta, így nagyon nehéz lett volna védekezni Sebastiannal szemben. Nem Valtteri miatt volt kérdés, mert tudtuk, hogy mit csinálnánk amúgy is.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!