Hírek

Mercedes: Mozgó célpontot jelentenek az idei gumik

Hungaroringi győzelme ellenére nem dőlhet hátra kényelmesen a Mercedes Forma-1-es csapata, Ross Brawn szerint ugyanis semmi garancia arra, hogy a továbbiakban már nem lesznek problémáik a gumikkal.Hungaroringi győzelme ellenére nem dőlhet hátra kényelmesen a Mercedes Forma-1-es csapata, Ross Brawn szerint ugyanis az idei gumikra afféle mozgó célpontként kell tekinteni – semmi garancia nincs tehát arra, hogy a következő versenyeken nem lesznek ismét problémáik az abroncsokkal.

Lewis Hamilton révén a brackley-i gárda idei harmadik győzelmét aratta legutóbb, a Magyar Nagydíjon, noha az időmérőt követően még az angol pilóta is arra számított, képtelen lesz majd tartani a Red Bull, a Ferrari és a Lotus tempóját a túlzott gumikopás miatt.

A 2008-as év legjobbja végül mindvégig kontroll alatt tartotta a versenyt, és magabiztos győzelmet aratott, Ross Brawn csapatfőnök szerint azonban a Mercedes még nem nyugodhat meg teljesen.

„Egy igazán erős mozgó célpontot jelentenek az igazi gumik” – mondta a szakember. „Háromféle gumispecifikációnk volt idén – amivel az év elején kezdtünk, amit a Nürburgringre hoztak nekünk, és amit Magyarországon kaptunk.”

„Szóval észnél kell lenni, és kétségtelen, hogy ez a helyzet egyeseknek jobban fekszik majd, mint másoknak. Őszintén szólva fogalmam sincs arról, hogy ezek az új gumik jobban, vagy esetleg kevésbé kedveznek-e nekünk, mint más csapatoknak.”

„Kétségkívül változtattak egy kicsit az erősorrenden, mert néhány csapat kivételesen jól teljesített, míg például a Force India küszködött. Biztos vagyok abban, hogy végül megbirkóznak velük, de az világos, hogy teljesen másképp viselkednek.”

„Silverstone-ban éppen csak kezdtük megérteni az eredeti abroncsokat, és aztán ismét változtattak.”

A Mercedes annak ellenére tudott nyerni a Hungaroringen, hogy a fiatalok tesztjén eltiltása miatt nem vehetett részt júliusban – ezáltal ki sem próbálhatta azokat az abroncsokat, melyekkel a Pirelli Magyarországra érkezett.

Brawn mindazonáltal úgy véli, semmi garancia arra, hogy az Ezüstnyilak a tempósabb pályákon, így például Spában is hasonlóan versenyképesek lesznek.

„Vannak hullámvölgyek, melyeken a csapatok keresztülmennek a gumik megértése tekintetében” – magyarázta. „Magyarországon jók voltunk, de ez nem jelenti azt, hogy Spában is összeállnak majd a dolgok, hiszen minden helyzet más és más.”

„Egyszerűen csak meg kell érteni ezeket az abroncsokat, hogy megfelelően használhassuk őket.”

Szólj hozzá!