Mercedes: Muszáj lesz csökkentenünk a költségeket - F1VILÁG.HU

Mercedes: Muszáj lesz csökkentenünk a költségeket

HIRDETÉS

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff meg van győződve arról, hosszú távon tarthatatlan az a szint, melyen a Forma-1 élcsapatai költekeznek az autósportok csúcsosztályában.


A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff meg van győződve arról, hosszú távon tarthatatlan az a szint, melyen a Forma-1 élcsapatai költekeznek az autósportok csúcsosztályában.

2015-ben a tervek szerint költségvetési plafont vezetnek majd be a királykategóriában, mellyel a Forma-1 elöljárói a költségek kontrollálását szeretnék megoldani – azt egyelőre még nem tudni, hogy mindez milyen formában valósul meg, Wolff azonban tisztában van azzal, valamit tenni kell, jelenleg ugyanis túl sokat költenek a csapatok.

A Mercedes motorsport-főnöke rámutatott arra, hogy a Forma-1-et is veszélyezteti az, hogy egyre nagyobb a szakadék a nagy gyári csapatok, valamint a kisebb alakulatok között.

„Mi még mindig kevesebbet költünk, mint néhány más topcsapat” – mondta Wolff az AUTOSPORT-nak adott interjújában.

„A hatékonyság az, amit anyavállalatunk kér tőlünk, de a különbségek, ha a legtöbbet költekező csapatot, illetve az olyan középcsapatokat – mint a Force India, a Williams, vagy a Sauber – vesszük alapul, még mindig óriási.”

„A legtöbbet költekező csapat talán háromszor, vagy négyszer annyi pénzt költ el, mint ezek a kisebb csapatok. Hogy ez fenntartható-e, vagy egészséges? Nem!”

A Caterham csapatfőnöke, Cyril Abiteboul nemrég rámutatott arra, komoly a veszélye annak, hogy a nagy fegyverkezési verseny közepette a gyártók túlköltekeznek majd, főleg a rájuk nehezedő nyomás miatt, jövőre ráadásul új motorgyártóként megérkezik majd a Honda is.

„Ez a győzni akarás óriási fegyverkezési versenyt indít el közöttük” – mondta a szakember.

„Ez pedig nagy veszélyt jelent a Forma-1-re nézve – ott lesz ugyanis a nagy négyes, és a többiek mögöttük.”

Hirdetés

Wolff mindazonáltal úgy véli, a Forma-1 vezetői rájöttek arra, hogy azonnali lépésekre van szükség.

„Azt gondolom, a Stratégiai Munkacsoport megalakítása az első lépés a helyzet kezelését tekintve. És hallottuk, hogy Bernie [Ecclestone] is elkezdte azt hangsúlyozni, hogy ez egy nem tartható modell. Szóval úgy látom, a legfőbb érdekeltek is egy fenntarthatóbb F1 irányába indultak el, egy jóval kiegyensúlyozottabb F1 irányába a pénzügyi források tekintetében.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!