Minden rádióüzenetet meghallgat az FIA - F1VILÁG.HU

Minden rádióüzenetet meghallgat az FIA

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting biztos benne, minden eszközük megvan ahhoz, hogy alaposan felügyeljék a csapatok rádióforgalmát a 2016-os szezonban.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting biztos benne, minden eszközük megvan ahhoz, hogy alaposan felügyeljék a csapatok rádióforgalmát a 2016-os szezonban.

Ahogyan arról nemrég lapunk is beszámolt, már a hétvégi Ausztrál Nagydíjtól kezdődően komoly szigorítások lépnek életbe azzal kapcsolatban, hogy a csapatok milyen információkkal is láthatják el versenyzőiket az időmérők és futamok során.

Habár többen kételkednek abban, hogy az FIA megfelelően felügyelni tudja majd a rengeteg rádiózást, Charlie Whiting szerint meg fogják oldani a dolgot.

„Valós időben hallgatjuk a rádiózást. Van négy emberünk a versenyirányításnál, mindannyian három versenyző rádióforgalmát hallgatják. És aztán van négy vagy öt szoftvermérnökünk, aki szintén kettőt vagy három versenyzőt hallgat” – mondta az FIA versenyigazgatója.

„Úgyhogy meglehetősen egyszerű, és őszintén szólva nem beszélnek ám olyan sokat.”

Whiting elárulta, pontosan tisztában vannak azzal, hogy a csapatok mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb információval lássák el versenyzőiket, és akár kódolt üzenetekkel is próbálkoznak majd.

„Minden egyes üzenetet meghallgatunk, ebben biztos vagyok. A kódolt üzenetekkel viszont kicsit óvatosnak kell lennünk. Ha például egy üzenetet meglehetősen furcsának tartunk, akkor megnézhetjük az autó adatait, hogy lássuk, a versenyző reagált-e valamilyen formában az adott üzenetre.”

„Ha tehát a következő versenyen halljuk ugyanazt az üzenetet, és ugyanazt a változást észleljük az autón, akkor a tudomásunkra juthatnak bizonyos dolgok.”

CÉLKERESZTBEN A BOKSZUTCAI TÁBLÁK IS

Ahogy a rádiózást lehallgatja, úgy az FIA folyamatosan kamerázza majd a bokszutcai táblákat is, hogy a csapatok azzal se trükközzenek.

Hirdetés

„Ugyanannyi információt adhatnak a táblával, mint amennyit a rádión keresztül – nem többet. Lesz egy kameránk, ami figyeli a táblákat, szóval, ha valami furcsaságot látunk, rá tudunk kérdezni.”

„Azt hiszem, minden tőlük telhetőt megtesznek majd azért, hogy minél információval lássák el versenyzőiket, de remélem, hogy mindezt legálisan teszik majd.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!