Montoya óvja a NASCAR pilótákat az F1-től - F1VILÁG.HU

Montoya óvja a NASCAR pilótákat az F1-től

HIRDETÉS

A hír, miszerint Kyle Busch tesztlehetőséget kap a Toyota istállótól a Forma-1-ben, nagy érdeklődést váltott ki Amerikában, így azonnal meg is kérdezték erről a már tapasztalt kolumbiai versenyzőt, Juan Pablo Montoyát.

A hír, miszerint Kyle Busch tesztlehetőséget kap a Toyota istállótól a Forma-1-ben, nagy érdeklődést váltott ki Amerikában, így azonnal meg is kérdezték erről a már tapasztalt kolumbiai versenyzőt, Juan Pablo Montoyát.

Amint ismerté vált, hogy a NASCAR fenegyereke, Kyle Busch a Toyota kérésére egy Forma-1-es teszten fog részt venni az ősszel, azonnal kikérték Juan Pablo Montoya véleményét az ügyről.

“Az első és talán leglényegesebb kérdés, hogy csak egy tesztlehetőséget kap, hogy kipróbálhassa az autót, vagy ez egy igazi teszt lesz” – vélekedett a Forma-1-ben hétszeres futamgyőztes Montoya, aki már két éve a NASCAR család és széria tagja.

A dél-amerikai versenyző még emlékszik 2003-ból arra a napra, amikor Indianapolisban Jeff Gordon és ő egy napra autót cseréltek.

“Gondolom hasonlót képzelnek el, mint amikor Jeff meg én kocsit cseréltünk. Amikor Jeff jött, a kocsi persze le volt fojtva, így nem adta le a normális fordulatszámot. Erre mondtam a szerelőimnek: Ezt nem csinálhatjátok! Így meggyőztem őket, és ugyanazokkal a beállításokkal ment, mint én a versenyen.”

Tehát akkor Jeff Gordon tényleg kipróbálhatta a Williams-BMW FW25-ös valódi erejét.

“Jól nyomta neki, minket is meggyőzött. De egy demonstráció és egy igazi teszt között óriási különbség van. Így én inkább azt gondolom, hogy Kyle Buschnak is csak amolyan élményautózásban lesz majd része.”

Leginkább a nyaki izomzat terhelhetősége a kérdéses, és egy igazi kemény terhelésnek még nem szabad kitenni az amerikai sztárt, vélekedik Montoya.

“Hónapokat kell edzeni ahhoz, hogy egyáltalán egy komolyabb kanyarban meg tudja tartani a nyakát, legalábbis egy Forma-1-es autó vezetése ezt megkívánja. Körülbelül fél vagy egy teljes napod van arra, hogy megszokd, de a felkészítésben ők sem tudnak különösebben segíteni, vagy kibírod, vagy nem.”

“Amikor 1997-ben először hívott meg Frank Williams egy Forma-1-es tesztre, akkor két és fél hónapig edzettem. Ez olyan jól sikerült, hogy a fejemmel el tudtam tolni otthon az ágyamat. És mégis, amikor először ültem Forma-1-es autóban, 5 kört sem bírtam ki egymás után.”

Hirdetés

Kyle Busch tehetsége felől azonban semmi kétsége nincs, és potenciális jelöltnek tartja: “Miért is ne? De azért ne feledjük, hogy eddig egész életében javarészt ovál pályákon versenyzett. Annak ellenére, hogy nyert már Mexikóban Nationwide szériában futamot, a sima versenypályák elsőre nem feküdnének neki. Pontosan hasonló kihívásokkal és problémákkal szembesülne, mint amikor én idejöttem” – tette hozzá Montoya.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!