Mosley bepipult, és figyelmeztette a csapatokat - F1VILÁG.HU

Mosley bepipult, és figyelmeztette a csapatokat

HIRDETÉS

Alig egy nappal a békekötés után, amely megmentette a Forma-1 jövőjét, Max Mosley levelet intézett a FOTA elnökéhez, Luca di Montezemolóhoz, melyben figyelmeztette, hogy készen áll újragondolni jövőbeli terveit, miután a csapatok félrevezették a médiát.

Alig egy nappal a békekötés után, amely megmentette a Forma-1 jövőjét, Max Mosley levelet intézett a FOTA elnökéhez, Luca di Montezemolóhoz, melyben figyelmeztette, hogy készen áll újragondolni jövőbeli terveit, miután a csapatok félrevezették a médiát.

A Motorsport Világtanács szerdai ülésén mindenki legnagyobb örömére egyezség született a csapatok és az irányító testület között, mellyel elhárult a rivális bajnokság megalakulásának veszélye, és megmenekült a Forma-1 jövője.

A felek közti egyezség részeként Mosley megerősítette, hogy nem jelölteti magát az októberi elnökválasztáson, amiért cserébe a gyártók elkötelezték magukat a sport mellett 2012-ig.

Igen ám, de Mosley úgy érzi, a FOTA szándékosan félrevezetve a médiát, valótlan dolgokat állított a szerződés természetéről, nem is beszélve arról, hogy olyan hangnemet ütött meg, ami enyhén szólva is sértő az irányító testületre nézve.

Mosley éppen ezért levelet intézett a FOTA elnökéhez, amiben nemtetszésének adott hangot, és kifogásolta a csapatok szövetsége viselkedését, ahogyan kezelte az ügyet. Az elnök azt is kijelentette, hogy amennyiben a FOTA nem változtat hozzáállásán, és nem kér bocsánatot, érvénytelennek tekinti szerdai megállapodásukat, miszerint októberben végleg távozik.

“Azzal, hogy Ön (di Montezemolo), és a FOTA megkísérelte szándékosan megtéveszteni a médiát, nyitva kell hagynom a lehetőségeimet” – írta levelében Mosley. “Legalább októberig az FIA teljes hatáskörű elnöke vagyok. Ezt követően pedig az FIA tagok, és nem Ön, illetve a FOTA dönt az FIA elnökének kilétéről.”

Mosley amiatt akadt ki, hogy a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo és a FOTA más tagjai is azt hangoztatták, hogy az FIA Szenátus elnöke, Michel Boeri már most átvette feladatkörét, így már semmi beleszólása nincsen a dolgok menetébe, és október után pedig végleg távozik a motorsportból.

“Egyezséget kötöttünk szerdán Párizsban, hogy végre véget vessünk az utóbbi nehézségeknek a Forma-1-ben” – magyarázta Mosley. “Egy lényeges alapköve volt ennek, hogy mindkét fél pozitívan és őszintén kezeli az ügyet a média előtt.”

“Éppen ezért megdöbbenve értesültem arról, hogy a FOTA azt állította, hogy Mr. Boeri vette át a hatalmat a Forma-1-ben, amit Ön is jól tud, hogy nem igaz, ahogy az sem, hogy azonnali hatállyal menesztettek tisztségemből, valamint az, hogy nem lesz szerepem az FIA-n belül októbert követően.”

“Továbbá azt sugallták a médiának, hogy egy diktátor voltam, ami sértő a Motorsport Világtanács 26 tagjára nézve, akik 1980 óta megtárgyalják, és szavaznak a Forma-1 szabályairól, és eljárásairól, nem beszélve az FIA 122 tagországának képviselőiről, akik demokratikusan jóváhagytak mindent, amit én és a Motorsport Világtanácsban dolgozó kollégáim javasoltak az elmúlt 18 évben.”

Hirdetés

Mosley felszólította a FOTA tagjait, hogy változtassanak a hangnemen, és legyenek tisztelettudóbbak a sport irányító testületével szemben. Az elnök di Montezemolót is felszólította, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján kérjen bocsánatot, amit nem tett.

“Korrigálják a téves nyilatkozatokat, és ne tegyenek hasonlókat a jövőben. Ezért arra kérem, csütörtök délutáni sajtókonferenciáján tegye helyre a dolgokat, és korrigálja korábbi állításait, amik nem fedték a valóságot.”

“Ha azt akarják, hogy a megállapodásunk továbbra is fennálljon, azonnal helyesbítsék korábbi állításaikat” – tette hozzá Mosley.

Mindezek ellenére nem valószínű, hogy visszaáll a Motorsport Világtanács szerdai ülése előtti bizonytalan helyzet, ám a csapatok csorbát ejtettek Mosley büszkeségén, és ezt a FOTA tagjai nagyon is jól tudják.

A csapatoknak azonban nincs szükségük arra, hogy provokáljanak, hiszen elérték céljaikat, az elnök októberben távozik posztjáról, és bár a teljes irányítás nem került a kezükbe, a jövőben sokkal nagyobb beleszólásuk lesz a dolgok menetébe, mint korábban volt – és ez reményeink szerint a rajongóknak is jó…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!