Mosley javaslatot tett a költségek csökkentésére - F1VILÁG.HU

Mosley javaslatot tett a költségek csökkentésére

HIRDETÉS

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley készen áll mindent megtenni annak érdekében, hogy minél több egységes alkatrész kerüljön bevezetésre a Forma-1-ben, ezzel segítve át a sportot a jelenlegi anyagi nehézségeken.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley készen áll mindent megtenni annak érdekében, hogy minél több egységes alkatrész kerüljön bevezetésre a Forma-1-ben, ezzel segítve át a sportot a jelenlegi anyagi nehézségeken.

A The Times mai számában arról számolt be, hogy Mosley már el is küldte levelét a csapatok illetékeseinek, melyben felvázolja saját, a költségcsökkentésre irányuló javaslatait, amiket a jövő héten Genovában megrendezésre kerülő megbeszélésükön vitathatnak meg a felek.

Mosley attól tart, hogy a Forma-1-ben való részvétel költségei nem csak a független kiscsapatok, hanem néhány nagyvállalat számára is túlságosan magasak, így komoly a veszélye annak, hogy a jelenlegi két megüresedés mellett továbbiakra kell számítani a jövőben.

Mosley javaslatai között olyanok szerepelnek, mint a motorok egységesítése, melyre akár már a 2010-es idénytől sor kerülhetne.

Ezeket a motorokat vagy az egyes nagyvállalatok saját maguknak gyártanák le egy meghatározott specifikáció alapján, vagy egy külsős beszállítót kérnének fel rá, mielőtt még áttérnének a teljesen új koncepciós egységekre 2013-tól.

Az FIA elnöke továbbá azt javasolja, hogy több egységes alkatrész kerüljön az autókba, beleértve a felfüggesztéseket, a felniket, illetve a fenéklemezt. Mosley eközben arra kéri a csapatok vezetőit, hogy gondolják át, miként lehetne csökkenteni a költségeket a hétvégék során.

“Az FIA úgy gondolja, hogy a Forma-1 költségei tarthatatlanok. Már a világválság előtt is a bevételüknél többet költöttek a csapatok. Ennek eredményeképpen a független csapatok sorsa a bőkezű befektetőktől, míg a nagycsapatoké a partnercégeik adakozásától függ.”

“Mindez komoly veszélybe sodorhatja a sportot, hiszen további csapatok szállhatnak ki, és a mezőny elfogadhatatlan létszámúvá apad. Az FIA éppen ezért úgy gondolja, hogy a Forma-1 csak abban az esetben lehet biztonságban, ha a csapatok annyi, vagy közel annyi pénzért tudnak versenyezni, amennyit a FOM-tól kapnak.”

A múlt heti Japán Nagydíjon a csapatok megerősítették, támogatják az egységesített alkatrészek használatát, azonban egyes gyártól teljesen elhatárolódnak az egységesítetett motorok bevezetésétől, és a távozással fenyegetnek.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!