Mosley szerint jövőre 12 csapat lesz a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Mosley szerint jövőre 12 csapat lesz a Forma-1-ben

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley úgy gondolja, hogy gazdasági világválság ide vagy oda, tizenkét csapatos lesz a forma-1-es világbajnokság a 2010-es szezonban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley úgy gondolja, hogy gazdasági világválság ide vagy oda, tizenkét csapatos lesz a forma-1-es világbajnokság a 2010-es szezonban.

Bár az előzetes tervek szerint tizenkét csapat állt volna rajthoz az idei évben, nem kizárt, hogy csak kilenc istálló gördül majd pályára a szezonnyitón Melbourne-ben.

A Super Aguri kiszállásával, illetve a Prodrive visszalépésével a legjobb esetben is csak tíz csapatos lesz a világbajnokság az idei évben, ám ha a Honda nem talál vevőt csapatára, a létszám tovább apad.

Mosley azonban úgy gondolja, hogy a költségcsökkentő intézkedések, illetve az olcsó motorok, és váltók vásárlásának lehetősége, új csapatokat vonzhat a Forma-1-be.

“Véleményem szerint 12 csapat lesz 2010-ben” – mondta az elnök csütörtökön Londonban. “Ha sikerül jól végeznünk a dolgunkat, akkor 12 csapatunk lesz a következő szezonban. A jól elvégzett munka pedig azt takarja, hogy elfogadható áron lesznek a motorok és a váltók a független csapatok számára, valamint a kereskedelmi jogdíjakból mindenki kap, ahogy az utazási költségeket is térítjük.”

A brit szakember továbbá azt is elmondta, hogy véleménye szerint a Honda ott lesz majd a rajtrácson a szezonnyitón Melbourne-ben, bár ennek az esélyét 70%-ra teszi.

“Nincsenek belső információim, de úgy érzem, nagyobb esélye van annak, hogy ott lesznek Melbourne-ben, azonban ha egy százalékot kellene mondanom, akkor 70%-ot mondanék. Viszont hangsúlyozom, hogy semmit nem tudok” – folytatta Mosley.

“Ami biztos, hogy a csapatnak érvényes nevezése van, amit nem vontak vissza, így akár az utolsó pillanatban is dönthetnek úgy, hogy indulnak a versenyen Ausztráliában. Ha nevet akarnak változtatni, ahhoz is joguk van.”

Az FIA elnöke szerint az sem lenne tragédia a sport számára, ha a brackley-i bázisú alakulat nem találna vevőt, ugyanis meglátása szerint ez még inkább rávilágítana arra, hogy tovább kell csökkenteni a költségeket a Forma-1-ben.

“Nem történne tragédia. Szerintem ez mindenki szemét felnyitná, hogy valóban nagy a probléma, mert még mindig vannak emberek, akik nem értik a jelenlegi helyzetet.”

Hirdetés

“Lehetővé kell tennünk azt, hogy egy kisebb csapat is versenyképes tudjon lenni anélkül, hogy tömérdek pénzt költene. A milliárdosok pénzszórásának ideje lejárt” – tette hozzá Mosley, aki megerősítette, hogy valóban érkezett megkeresés egy amerikai csoporttól, amely komolyan érdeklődik a Forma-1 iránt.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!