Megosztás:

Nagyot hibázott a Renault a mexikói hétvége előtt

A Renault motorjai nem bírták a gyűrődést Mexikóban.
A Renault motorjai nem bírták a gyűrődést Mexikóban. © Renault Sport F1 Team

Hibázott a Renault V6-os erőforrásainak beállításakor Mexikóban, ez vezetett ahhoz, hogy számos motorhiba történt a múlt vasárnapi versenyen.

Bár Max Verstappen a Renault-motoros Red Bull-lal megnyerte a versenyt, csapattársa, Daniel Ricciardo műszaki probléma miatt kiesett, akárcsak a Toro Rosso két versenyzője, Brendon Hartley és Pierre Gasly, valamint a Renault gyári pilótája, Nico Hülkenberg.

Hartley-nak és Gasley-nak ráadásul a hétvége korábbi részében is voltak motorgondjai.

Cyril Abiteboul, a Renault ügyvezetője elismerte, nem készültek fel elég jól a rendkívüli tengerszint feletti magasságra, ez pedig kifogott a Renault-motorjain.

„Elkövettünk egy hibát, miközben próbáltuk megfelelően kiegyensúlyozni a motorjaink teljesítményét és megbízhatóságát” – mondta a szakember a Motorsport.com kérdésére.

„Ez teljesen világos, ha megnézzük az autónk hétvégi teljesítményét. Sok csapat jó döntést hozott, ami a motor és a kasztni paramétereit illeti.”

„Nagyon versenyképesek voltunk, de a megbízhatóságot tekintve nem tudtunk olyan szintre emelkedni, mint amilyenen a teljesítményünk volt. Ugyanakkor ezen döntésünk lehetővé tette azt is, hogy egy olyan autó végezzen az első helyen, mely a Renault motorját használja.”

„Ezek környezeti körülmények – de tudtunk róluk. Két éve versenyzünk már itt, tudtuk, mire számítsunk. Szóval nincs mentség.”

„Egy kicsit talán alázatosabbnak kell lennünk, és el kell fogadnunk, hogy menedzselnünk kell a motorunkat. Meg kell értenünk, mi volt a baj a hétvégére való felkészülés során.”

Abiteboul szerint az, hogy a mezőny végére visszacsúszó Lewis Hamilton csak nehezen tudta visszaküzdeni magát, jól mutatja, hogy a Mercedes óvatosabb volt.

„Ha megnézzük a Mercedest, láthatjuk, hogy Hamilton felzárkózása teljesen más volt, mint a többi versenyen. Nehezen tudta tartani a lépést Fernandóval [Alonso], alig tudta megelőzni [Kevin] Magnussent, vagy [Carlos] Sainzot.”

„Ez sokat elárul arról, hogy a Mercedes hogyan is állt hozzá a hétvégéhez, ami példaértékű lehet a következő évekre.”

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, idegtépő versenyük volt Mexikóban, mert mindent megtettek azért, hogy Verstappennel elkerüljék a motorhiba lehetőségét.

„Minden, amit tehettünk, hogy kezeljük a hőmérsékletet Max autója esetében, próbáltuk hűteni, amennyire csak lehetett” – mondta a szakember.

„Szóval letekertük az üzemanyag-átfolyást, és olyan nagy előnyt tudtunk kiautózni, hogy sikerült olyan alacsonyan tartani a hőmérsékleteket, mint Japánban. Max nagyon-nagyon jó munkát végzett azzal, hogy mindent kontroll alatt tartott.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

Kedden, Mexikóban tesztelhet a Force India autójával Alfonso Celis – erősítette meg az istálló...

Hozzászólások

( komment)