Verstappen vs. Ocon

Nem akarnak fiatalokkal dolgozni az élcsapatok

A Forma-1 élcsapatai vélhetően nem adnak majd lehetőséget ifjú versenyzőknek 2014-ben, a fél órával kibővített pénteki első szabadedzéseken.


A Forma-1 élcsapatai vélhetően nem adnak majd lehetőséget ifjú versenyzőknek 2014-ben, a fél órával kibővített pénteki első szabadedzéseken.

A királykategória alakulata múlt héten, Szingapúrban egyeztek meg arról, hogy a következő szezonban az első szabadedzések nem 90 percig, hanem 2 óráig tartanak majd. Mindezt a Motorsport Világtanács (WMSC) hagyatja jóvá a héten.

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke azonban az ESPN F1-es weboldalának nyilatkozva elárulta, nem valószínű, hogy az extra fél órában tehetséges fiatalok foglalhatják el autóikat a jövő évben.

„Azt hiszem, mi kitartunk saját versenyzőink mellett” – mondta a szakember. „Az egyik legfőbb változás, hogy kapunk egy extra garnitúra gumit az első fél órára, ami szerintem remek dolog, viszont a versenyzőcsere nem olyan egyszerű folyamat egy tréning során.”

„Ha az adott pilóták között túl nagy az eltérés, akkor nincs könnyű dolga a csapatnak, de persze megvalósítható. Mi viszont nem igazán fontolgatjuk, mert fontos, hogy versenyzőink a lehető legtöbb időt töltsék el az autóban.”

„Persze lesznek csapatok, akik vonzónak találják majd ezt a lehetőséget, de azt gondolom, azok az istállók, melyek a futamgyőzelmekért, és a világbajnoki címekért harcolnak, nem tartoznak majd közéjük.”

Hasonlóképp vélekedik Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke, aki kételkedik abban, hogy az élcsapatok élnek majd ezzel a lehetőséggel. Ha azonban a szabályok határozottan előírják a fiatal versenyzők szerepeltetését, kénytelenek lesznek alkalmazkodni.

„Mi nem igazán szeretnénk élni ezzel” – mondta a brit szakember. „Meg tudom érteni egyesek álláspontját – nagyon nehéz dolguk van a fiatal versenyzőknek, kevés a tesztlehetőség, ez a lehetőség pedig bátoríthatja őket.”

„Mindazonáltal azt gondolom, a kisebb csapatok ellen dolgozik majd ez az egész, hiszen a csapatoknak jelenleg van egy olyan egyedülálló lehetőségük, hogy voltaképp eladhatják az első edzéseket. Sokan így fognak tesznek, és ez egy meglepően fontos bevételi forrás egyes alakulatoknak. De ha minden csapat így tesz majd, akkor csökkeni fog mindannak az értéke, amit ezek a kiscsapatok kínálnak.”

„Szerintem egyetlen élcsapat sem élne ezzel a lehetőséggel, hacsak a szabályok nem írják elő feketén-fehéren. Ami minket illet, vélhetően azon gondolkodnánk, hogyan tudnánk ezt az extra fél órát felhasználni különféle aerodinamikai tesztekre.”

„Nem igazán a teljesítményre, a köridőkre, illetve a beállításokra mennénk rá, hanem változtatgatnánk a komponenseken, és adatokat gyűjtenénk az egyenesekben. Szóval talán nem is érnék el ezzel a kívánt hatást.”

„A Forma-1-ben gyakran előfordul, hogy egy hirtelen döntés nem várt következményekkel jár, és a csapatok kitalálják, hogyan fordíthatnák az adott változásokat a maguk javára, nem feltétlenül igazodva az eredeti szándékokhoz. Szóval szerintem alaposan meg kell fontolni az ilyesmit!”

 

Kapcsolódó cikkek

Mercedes: A Ferrari kinyilatkoztatott azzal, hogy Vettelt favorizálja

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt mondja, a Ferrari újdonsült csapatfőnöke, Mattia Binotto egyfajta „kinyilatkoztatást” tett azzal, amikor nemrég azt mondta, a 2019-es szezon első felében még inkább négyszeres világbajnokuk felé hajlanak majd.

Simán ment a Mercedes első napja Barcelonában

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is dolgozhatott a Mercedes Forma-1-es csapatának új autójával hétfőn, Barcelonában. A két versenyző összesen 150 kört tett meg a W10-essel.

Vettel a leggyorsabb az első barcelonai tesztnapon

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének nyitónapján. Kimi Räikkönen számára nem indult könnyen a nap, ám végül produktív napot zárt a katalán fővárosban.

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Rosberg: Hamiltonnak is vannak gyenge pontjai

Nico Rosberg, a 2016-os év F1-es világbajnoka kíváncsi, hogy ki lesz idén Lewis Hamilton kihívója, és alig várja, hogy kiderüljön, mire lesz képes Charles Leclerc a Ferrari színeiben.

Friss hírek