Nem borult a papírforma, Vettelé az indiai pole is - F1VILÁG.HU

Nem borult a papírforma, Vettelé az indiai pole is

HIRDETÉS

A hetek óta verhetetlen Vettel Indiában is megszerezte a pole-t. Mellőle Rosberg rajtol majd, a második sorba Hamilton és a keményebb gumikkal autózó Webber kvalifikálta magát. Grosjean már a Q1-ben kiesett.


A hetek óta verhetetlen Vettel Indiában is megszerezte a pole-t. Mellőle Rosberg rajtol majd, a második sorba Hamilton és a keményebb gumikkal autózó Webber kvalifikálta magát. Grosjean már a Q1-ben kiesett.

Az időmérő edzés alatt is kifogástalan idő várta a pilótákat, a levegő 30, az aszfalt 38 Celsius-fokos volt a rajtkor, magyar idő szerint 10:30-kor. A szmog és a köd továbbra is ott ült a pályán, de ezúttal már nem volt olyan sűrű, mint az utolsó edzésen, amikor 20 percet el is kellett venni az edzésidőből emiatt.

Az első etap első mért köre Esteban Gutierrezé volt, a Sauber pilótája 1:27.529-cel nyitott, amivel szép lassan a középmezőnybe csúszott a mexikói. Az első helyet Nico Rosberg vette át bő egy másodperccel jobb köridővel.

Gutierrez azonban jelezte, ő és a Sauber is jó formában van, és 1:26.057-tel ismét átvette a vezetést. A Red Bullok, a Lotus húzóemberévé előlépő Romain Grosjean, illetve a ferraris Fernando Alonso ekkor még nem futott mért kört. Grosjean kivételével a többiek rögtön Gutierrez elé is ugrottak. Alonso és Webber már a lágy gumikon mentek a Q1-ben is, Vettel azonban a közepes abroncsokon lett második a spanyol mögött, ami sokat elárul az erőviszonyokról.

Grosjean is a keményebb gumikat használta a Q1-ben, de ezzel a merész húzással a francia ki is esett, mert annyit javultak az eredmények, hogy a 17. helyre csúszott vissza, javítani pedig már nem volt ideje. Vettel a 11. helyen jutott tovább, egyedüliként a keményebb gumikkal. Az első etap legjobb idejét végül Jenson Button futotta a McLarennel (1:25.574).

Grosjean mellett kiesett még a williamses pályafutását év végén minden bizonnyal befejező Pastor Maldonado is, illetve a Caterham és a Marussia párosai is.

A Q2 előtt a Ferrari garázsa került középpontba, mintha Alonso és a mérnökök közt lett volna némi feszültség, ingerült szóváltást lehetett hallani a közvetítés alatt.

A második etapban már Vettel is a lágy gumikkal ment, és könnyedén a leggyorsabb volt ebben az etapban, megelőzve Alonsót és Webbert. Kiesett a két Force India, a két Toro Rosso, Valteri Bottas és a leggyengébb idővel Gutierrez.

Az utolsó etapra nem sok kérdés maradt az eddigiek alapján, hiszen a lágy gumikon egy körön Vettel verhetetlennek tűnt.

Hirdetés

Webber és Alonso a közepes keverékeken kezdett a Q3-ban, miközben Vettel lágyon gurult ki. A negyedik vb-címét már holnap bebiztosítható német nem is okozott csalódást rajongóinak, és simán az élre állt, igaz, ekkor másnak még nem volt mért köre hármójukon kívül.

A McLarenek is közepes keverékekkel autóztak a hajrában, míg Räikkönen a lágyakkal próbált meg minél előrébb kerülni a rajtrácson.

Vettelt végül senki nem tudta megverni, a német így megszerezte idei hetedik pole pozícióját, ami zsinórban a harmadik volt itt Indiában. Mellé honfitársa, a Mercedest vezető Nico Rosberg állhat majd fel a rajtrácsra. A második sorba Lewis Hamilton és a közepes keverékeken leggyorsabbnak bizonyuló Mark Webber kvalifikálta magát. Mögöttük végzett Massa, Räikkönen és Hülkenberg, míg a sort a top10-ben a keményebb gumikon autózó trió, Alonso, Perez és Button zárja.

A vasárnap 10:30-kor kezdődő 60 körös Indiai Nagydíj nagy kérdése lesz, hogy a Red Bull hogyan bánik majd a lágy gumikkal, ugyanakkor arra is megvan minden esély, hogy bajnokavatást ünnepelhessen a publikum.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!