Megosztás:

Nem a mostani F1-es autóknak való az abu dhabi pálya

Hamilton szerint lehetetlenség volt előzni Abu Dhabiban.
Hamilton szerint lehetetlenség volt előzni Abu Dhabiban. © Mercedes AMG Petronas Motorsport

A négyszeres világbajnok Lewis Hamilton azt mondja, a múlt vasárnapi Abu Dhabi Nagydíj eseménytelensége mutatja, hogy a Yas Marina versenypálya nem alkalmas arra, hogy a mai Forma-1-es autókkal versenyezzenek rajta.

A szezon utolsó versenye a Mercedes domináns győzelmét hozta: Valtteri Bottas csapattársát, Hamiltont megelőzve elsőként szelte át a célvonalat, míg a harmadik helyen 19 másodperces hátránnyal Sebastian Vettel futott be.

Hamilton a verseny után elárulta, mérnöke azt mondta neki, ahhoz, hogy esélye legyen előzni a pályán, 1,4 másodperccel gyorsabbnak kellene lennie, mint az előtte autózó.

„Az ember kap egy kis szélárnyékot az egyenesben, de amint odaér az utolsó szektorhoz… Ez egy nagyszerű pálya, de sajnos ezeknek az autóknak nem igazán fekszik. Az utolsó szektorban képtelenség követni a másikat” – mondta Hamilton.

„Ebből a szempontból ez az egyik legrosszabb pálya – 1,4 másodperces előny kell ahhoz, hogy megelőzd az előtted lévőt. Nekünk pedig ugyanolyan autónk van [Bottasszal], pár tized csupán a különbség, szóval nincs esély az előzésre, hacsak nem hibázik, vagy csúszik ki. De itt még a bukóterek is nagyok.”

„A mérnökök azt mondták, 1,4 másodperces különbség kell az előzéshez. Nem számít, milyen autó van előtted. Nagyon nehéz lett volna… Ahogy megmutattam, megvolt a tempóm, hogy közel kerüljek. De amint 1,2 másodpercen belülre kerültem, olyan volt, mintha falba ütköztem volna.”

„Az autó elkezdett csúszkálni mind a négy kerékkel. Szóval a vasárnapi versenyen elég sokat raliztam.”

Hamilton ezzel együtt azt mondja, szezonzárónak tökéletes az abu dhabi helyszín.

„Ez az egyik legjobb – ha nem a legjobb – hely az utolsó versenynek a légkör, illetve a létesítmények miatt. Csodálatos hely. A pályának viszont – ahogy sok másiknak is – van némi gondja azzal, hogy nehéz követni rajta a másik autót. Nem vagyok pályatervező, nem tudom, hogy lehet-e változtatni ezen.”

A pályát tervező Hermann Tilke egyébként a vasárnapi futam után azt mondta, van lehetőség a módosításra.

„Van egy ötletünk arra, hogy megváltoztassuk az egyik kanyart. Kis változtatásról van szó, de talán nagy hatása lenne” – mondta a Sky Sports F1 televíziónak.

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt azt mondja, megszenvedné a Ferrari, ha...

Hozzászólások

( komment)