Newey: Lehetetlen megjósolni, mi lesz 2011-ben

Bár az elmúlt két évben a mezőny leggyorsabb autójával rendelkezett, a Red Bull Racing nem lehet biztos abban, hogy jövőre is az élbolyban lesz, jelentette ki a csapat technikai vezetője, Adrian Newey.Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben a mezőny leggyorsabb autójával rendelkezett, a Red Bull Racing nem lehet biztos abban, hogy jövőre is az élbolyban lesz, jelentette ki a csapat technikai vezetője, Adrian Newey.

A brit sztártervező konstrukciója mindkét vb-címet bezsebelte az idei évben, ám tisztában van azzal, hogy ez nem garancia arra, hogy jövőre is ők lesznek azok, akiket meg kell majd verni a bajnoki cím megszerzéséért a Forma-1-ben.

„Úgy gondolom, ezt lehetetlen megjósolni” – mondta Newey az Autosportnak, arra a kérdésre, hogy mit gondol, jobb autó lesz-e a jövő évi RB7-es, mint elődje.

„Az igazság az – és ez a jó a motorsportokban –, hogy a dolgok egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak, ahogy azt mindannyian tudjuk. Ha a többiek jobb munkát végeznek nálunk a téli felkészülési időszakban, akkor minden meg fog változni”

Jövőre újabb szabálymódosítások lesznek: betiltják az F-csatorna és a duplafedeles diffúzor használatát, érkezik az állítható hátsó szárny illetve a hibrid rendszer (KERS), ráadásul a Pirelli lesz az egyedüli gumiszállító, miután a Bridgestone kiszáll a Forma-1-ből.

Mindez ismét felboríthatja az erőviszonyokat, és bár a Red Bull remekül kihasználta a 2009-ben bevezetett új szabályokat, Newey elmondta, hogy az elmúlt évben elért sikerek nem jelentik azt, hogy automatikusan megtartják előnyüket a következő idényben.

„Az semmit nem jelent, hogy az elmúlt két évben mi építettük a legjobb autót, persze ez még magabiztosabbá tesz bennünket” – folytatta a szakember.

„Azonban remélhetőleg kezdjük megérteni azt a folyamatot, hogy miként kell egy ütős autót tervezni, és ha ezt továbbra is így tesszük, illetve kreatívak maradunk, akkor egy újabb ütős autóval rukkolhatunk elő. Természetesen ez lesz a célunk a következő idényben is.”

Newey azt is elmondta, hogy mikor először pályára küldték idei versenygépüket a téli tesztek második állomásán, fogalmuk sem volt arról, hogy miként fognak teljesíteni a többiekkel szemben, de ez nem zavarta őket, és csakis a saját magukra fókuszáltak.

A szakember viszont ismét hozzátette, hogy az nagyon zavaró volt számára, hogy a riválisok ahelyett, hogy megpróbáltak volna még jobb munkát végezni, folyamatosan azzal voltak elfoglalva, hogy valami szabályelleneset találjanak autóikon.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!