Óvás a Renault ellen: Lefoglalták a csapat vezérlőelektronikáit és kormánykerekeit!

Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS19. Japanese Grand Prix, Sunday 13th October 2019. Suzuka, Japan.
Fotó: Racing Point
Lefoglalta a Renault Forma-1-es autóinak vezérlőelektronikáit és kormánykerekeit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azok után, hogy riválisuk, a Racing Point óvást nyújtott be az istálló ellen a Japán Nagydíjat követően.

Daniel Ricciardo a 6., Nico Hülkenberg pedig a 10. helyen ért célba a suzukai versenyen, a Racing Point óvása miatt azonban könnyen lehet, hogy elveszik a csapat Japán Nagydíjon elért eredményét.

A rivális csapat állítása szerint a Renault egy előre programozott rendszert használ, mely adott körön a megtett távolság alapján módosítja versenyautói fékerőelosztását.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a Renault csapata egy automatizált rendszerrel változtat autóinak fékerőelosztásán, melyet normál esetben a versenyzők végeznek. A Forma-1 technikai szabályzata tiltja az előre programozott fékrendszerek használatát.

A suzukai versenybírók behívták a két érintett istálló képviselőit, akik meg is jelentek a stewardok előtt. A bírák megállapították, hogy a Racing Point óvása minden feltételnek eleget tesz, egyelőre azonban nem vizsgálták ki részletesen, ahhoz ugyanis szakértők bevonására lesz szükség.

A Renault autóinak vezérlőelektronikáit (ECU) és kormánykerekeit mindenesetre lefoglalták és leplombálták.

A Renault közleményben reagált az ügyre: a csapat elismeri az óvás tényét, illetve szót ejtett arról is, a Racing Point egy 12 oldalas dossziéval állt a stewardok elé. Az ügyet egy későbbi időpontban tárgyalják majd ki részletesen, a francia istálló pedig szeretne erre hasonló gondossággal felkészülni, hogy megvédje álláspontját.

Ha a Renault versenyautóit szabálytalannak találják, akár ki is zárhatják őket a Japán Nagydíjról, ám ha az is bebizonyosodik, hogy több versenyen is illegális eszközöket használták, komolyabb szankciók is várhatnak az istállóra.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!