Paul Pum exkluzív: A Mosley klán (I. rész) - F1VILÁG.HU

Paul Pum exkluzív: A Mosley klán (I. rész)

HIRDETÉS

Élhetnék a közhelyes idézettel, mely szerint nem esik messze az alma a fájától. Oswald Mosley is több mint érdekes színfoltja a XX. század történelmének, de fia, Max is megéri a pénzét.

Élhetnék a közhelyes idézettel, mely szerint nem esik messze az alma a fájától. Oswald Mosley is több mint érdekes színfoltja a XX. század történelmének, de fia, Max is megéri a pénzét.

Ahhoz, hogy ne csak felszínesen próbáljuk megérteni az FIA elnöke körüli botrányt, messze mélyebbre kell leásnunk, már-már Sherlock Holmes-i kitartó kutatómunkával, és az információmorzsák kirakó szerű illesztgetésével kaphatunk sokkal tisztább képet. Apa-fia, (sport)politika, és a Forma-1 mai képe viszont sokkal feketébb, mint azt a legtöbben ismerik, és ezen botrány után túl sok kérdést is vet fel.

Hatodik bajonettje az 1720 óta létező Mosley dinasztiának, Sir Oswald Mosley, 1896-ban látta meg a napvilágot. A család származását tekintve anglo-ír, és itt máris vonhatunk egy párhuzamot későbbi kortárs példaképével, Adolf Hitlerrel, lévén a nagy német diktátor eredendően “csak” osztrák származású. Tanulmányait előbb Winchesterben, majd a sandhursti katonai akadémián folytatta. Az első világháborúban tisztként először a Királynő 16. Lándzsás alakulatában tűnik fel, és Hitlerhez hasonlóan a nyugati fronton harcolt. Később megfigyelőként csatlakozott a Royal Flying Corps-hoz, de egyszer parádézván édesanyja és lánytestvére előtt, a gépe lezuhant, és a bicegése ez után örökre megmaradt. Szintúgy, mint igen… nagy osztrák barátja. Visszatért azonban a lövészárokba, még mielőtt teljesen meggyógyult volna, és az 1915-ös loos-i csatában – ahol az angol alakulatok vetettek be először harci gázt (Meg sem kérdezem már, hogy melyik ismert későbbi politikus “sérült le” harci gáz által.) – elájul az őrposztján a fájdalomtól. A háború további részében irodai munkát kap.

Az első nagy világégés után a politika érdekli, tagja lesz a parlamentnek, mint konzervatív politikus, annak ellenére, hogy csak 21 éves és korántsem volt még felkészülve a politikai pályára. Ekkor a passzív ellenállásért küzdött, hogy nehogy kialakulhasson ismételten egy háború a jövőben, ez vezérelte. Származása és családi háttere miatt hamar álláshoz jutott, és az 1918-as választáson elég könnyen bekerült és lett az angol alsóház legfiatalabb tagja. Hamar kiváló szónoki képességekről és politikai “játékosi” felkészült magabiztosságról tett tanúbizonyságot. Egyike volt azoknak, akik jegyzetek nélkül szólaltak fel.


Max Mosley édesanyja, Diana: Hitler szerint a tökéletes árja nő

Első nagyobb politikai pofonját mi másért is kaphatná, mint azért, mert az épp kiújult ír-angol konfliktusba, és annak helytelen kezelésébe nem szólt bele, elfojtotta ír énjét. Kalandorkodik a kormányzó brit munkáspárt színeiben is (Ismerős valami germán példa?), majd belép a független munkáspártba is, és politikai gondolkodásmódja inkább “balos” lesz. 1924 októberében azonban bukik a kormány, és Harrow munkáspárti küldöttjeként valószínűleg nem választották volna újra, így gondolt egy bátrat és konzervatív Neville Chamberlain ellenfele lett. Egy végletekig fokozott választási kampány után 77 szavazattal alulmarad, így a parlamenten kívül reked. Miközben kidolgozza a gazdasági programját a független munkáspártnak, mely később “birminghami indítvány” néven híresül el, 1926-ban egy újabb választáson mégiscsak “visszakerül” a parlamentbe.

1929-ben úgy tűnt, minden összejön neki, a választásokat a munkáspárt nyeri meg, közel állt Ramsay MacDonaldhoz, várományosa volt valami remek posztnak, ehhez képest kiszúrták a szemét egy gyakorlatilag tárca nélküli miniszter-szerű hellyel, a kabineten kívül. A munkanélküliség problémáját volt hivatott megoldani, de a már említett korábban megfogalmazott radikálisabb reform elképzeléseit a kormányon belül sem támogatták. Türelmetlenné vált, a vezetés továbbra is visszautasította a Mosley-memorandumokat, így 1930-ban lemond. Programja, mely magas vámokkal sújtana minden nemzetközi pénzügyi vállalkozást a brit ipar érdekében, és közmunkára fogná a munkanélkülieket, az októberi munkáspárti konferencián végleg lekerült az asztalról, hiába próbálta meggyőzni a pártot.

Azonnal tagtoborzásba kezd, és Új Párt néven kezd szervezkedni, mely idővel elkezd fasizálódni, egyre radikálisabb lesz, így a korábbi konzervatív és munkáspárti támogatók is elfordulnak tőle. Az 1931-ben megtartott választásokat elbukják, Mosley sem kerül be. Ugyanekkor túrára indul, hogy megcsodálja közelről is a működő nemzetiszocializmust, így ellátogat Benito Mussolini fasiszta Olaszországába. Itt hatalmas megelégedettséggel gondolja, hogy ez lenne a kiút a gazdasági válságból Anglia számára is, és még komolyabban kezdi újraszervezni pártját, most már Brit Fasiszták Szövetsége néven. Pártja antikommunista lett, és a védővámrendszer híve. Majd 50.000 tagja közé csatlakozott katonai szakember, író-novellista, és a Daily Mirror valamint a Daily Mail az elsők között támogatta őket médiahátszéllel. Ekkor alapította meg a helyi fekete inges seregét, az olasz és német minták után. Ők sűrűn keveredtek véres konfliktusokba zsidó és kommunista csoportokkal, főleg Londonban. Egész jól álltak az 1935-ös választások előtt, de a Hosszú Kések Éjszakája, valamint az, hogy Mosley beszéde alatt pár provokátort eltávolított az elitalakulata, nem tett jót a párt népszerűségének, brit Hitlerünk elbukott. 1936 októberében még szerveztek egy menetelést a Cable Street zsidók lakta környékére, de hatalmas ellenállásba ütköztek. 1937-re viszont a kormány gyakorlatilag tiltólistára tette az összes olyan jelképet és egyenruhát, amit viseltek. Az ismételt bukás, illetve az újra közelgő háború azonban annyira észhez térítette idősebb Mosley-t, hogy a tárgyalásos alapokon rendezhető békéért álljon ki, más kérdés, hogy ezzel elég egyértelműen példaképei a Német-Olasz tengely elképzeléseit támogatta másik oldalról! Ugorjunk is csak egy pillanatra, és gondoljunk Max Mosley esetére a Ferrarival tavaly! A nagyobb konfliktus helyett – mely szerint ki kellett volna zárni a McLarent! – bevállalt egy kisebbik rossznak gondolt valamit, és töketlenségével, de igenis hozzásegítette a Ferrarit az abszolút meg nem érdemelt világbajnoki címekhez, mind egyéniben, mint csapat szinten! Térjünk vissza azonban a ’40-es évek elejére, először ezen béketörekvéseit mindenki örömmel fogadta, de Norvégia megtámadásakor megfordult a közhangulat, mivel akkor már Anglia direktebb fenyegetettséget élt meg, így rosszindulatúnak lett megítélve munkássága, és vált áldozatává az ügynek.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy kampányai VIII. Edward király jó barátja jóváhagyásával mentek, mivel egy ideig épp a pozitívan előadott békéknek köszönhetően tarthatta meg a trónját. Azonban 1940. május 23-án nem haladhatott tovább a szekér, a háborúra való tekintettel náci eszméket valló személyeket “biztonságuk érdekében” börtönbe zárták, az aktuális kormányrendelet értelmében. Természetesen a Brit Fasiszta Szövetséget is betiltották. Ugyanígy elítélték második feleségét is, és börtönbe került 11 hónappal szülése után Diana Mitford is, miután világra hozta közös Max fiukat! Kevesen tudják, hogy Oswald és Diana 1936-ban titokban a náci Németországban, és ráadásul Joseph Göbbels házában esküdtek meg, mely ceremónián tiszteletét tette személyesen Adolf Hitler is, nem hazudtolva meg önmagát: arany keretes képként adományozta egy önmagáról készült portréját az ifjú párnak!


Diana Mosley és Adolf Hitler

1943-ig tartó börtönéveit Oswald arra használta ki, hogy klasszikus civilizációkról olvasson, kutasson, mivel gyermekeiket ideiglenesen állami gondozásba vették. Betegsége miatt ugyan a börtönből kiengedték, de a háború végéig háziőrizetben tartották. Viszont épp az egész bukott fasiszta rendszer miatt a háború végén jelentős média érdeklődés volt irányába, így ismét újra tudta kezdeni politikai karrierjét, mivel az egykori pártfogói is erre biztatták.

Megalapította az Únió Mozgalmat, amely teljesen megegyezik a későbbi Európai Unió alap törekvéseivel, miszerint egységes gazdasági rendszer kell, országközösségek szövetségeként működve. Azonban szónoklataiban többször is akár fizikailag támadták, nem felejtették el a háború előtti törekvéseit. A jelenség borzasztóan magyaros, emlékezzünk csak a kisnyilasokból a háború után átvedlett magyar elvtársakra az ’50-es évek Magyarországában!

Hirdetés

Végül 1951-ben előbb Írországban, később Párizsban települtek le. Önmaga újabb kudarcát eképp fogalmazta meg röviden és tömören: “Nem takarítasz fel egy szarhalmot, ha épp alatta vagy.” Még kétszer próbál visszatérni az angol politikai életbe, mielőtt kiadja 1968-ban önéletrajzi könyvét “Életem” címmel. (Még jó, hogy nem “Harcom.”) 1977-ig még számtalan tv interjút ad mielőtt végleg visszavonul, mivel elhatalmasodik rajta a Parkinson kór, 1980-ban bekövetkezett haláláig.

Nőügyeiről érdemes még említést tenni, ha már Max fia most épp megtalálta a régi cipőt, és felhúzta.
Oswald Mosley közismert nőfaló, szoknyavadász volt. Számtalan korai afférja közül kiemelkedik, amikor első felesége testvérével (még az esküvőjük előtt) , Mary Irene Curzonnal is folytatott viszonyt.

1920 májusában vette feleségül Cyntia “Cimmie” Curzon-t, Őlordsága India egykori alkirálya lányát. Az év eseménye volt az ő esküvőjük akkoriban, hiszen számtalan európai uralkodó mellett tiszteletét tette V. György király és Mária királynő is. Három gyermekük született, Nicholas írta meg később apja életrajzát is.

Házasságuk alatt megcsalta nejét többek között: Lady Alexandra Metcalféval, aki felesége fiatalabb féltestvére volt, és nevelőanyjukkal is, Grace Curzonnal, ki amerikai születésű, második neje volt a Lordnak.

Első felesége hashártyagyulladásban halt meg 1933-ban, így Mosley-nak lehetősége nyílt elvenni az ünnepelt Mitford lányok közül Dianát a már említett helyszínen és vendégekkel. Tőle született két fia, Alexander és az FIA jelenlegi elnöke, Max.
Magánvagyonából áldozott rendesen azért, hogy egykori náci pártján keresztül német kereskedelmi rádióműsorok is hallhatóak legyenek Angliában. Erről Diana is próbálta meggyőzni a Führert.


Diana és Oswald Mosley

Érdekességek vele kapcsolatban, amit még kevesen ismernek:
– H.G. Wells regényében a “The Holy Terror”-ban egy arisztokratikus háttérrel rendelkező bombasztikus alakítású fasiszta angolt mutat be, a karaktert Mosley-ről mintázta.
– Több alternatív történelmi fikcióregényben is mint Britannia diktátora szerepel.
– A DC Comics “Superman: Világok háborúja” történetében is mint a brit birodalom fasiszta vezére szerepel, miután a Földet marslakók támadják meg.
– Az MI5 (igen, James Bond igazi szervezete), majd 20 évig figyeltette, mivel rendszeres kapcsolatot ápolt Hitlerrel. Az anyag 2002-ben publikussá is vált, és 311 aktányi a dokumentum.

Hogy képes-e fia, az FIA jelenlegi elnöke Max überelni Oswald Mosley szinte hihetetlen és változatos életútját? A következő részből ez is kiderül. Addig is mindenki gondolkodjon el a kínzó kérdésen: Ma, Magyarországon egy ilyen közismert, erős fasiszta felmenőkkel rendelkező egyén, lehetne-e mondjuk a Magyar Autósport Szövetség elnöke?

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!