Megosztás:

A Pirelli megakadályozhatja a régi időmérő visszahívását

Az olasz gumigyártó kíváncsi a csapatok érveire.
Az olasz gumigyártó kíváncsi a csapatok érveire. © Scuderia Ferrari

A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli szeretné meghallgatni a csapatok érveit a nemrég bevezetett új időmérő eltörlésével kapcsolatban, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy támogatja őket törekvéseikben.

A meglehetősen unalmasra sikeredett melbourne-i kvalifikációt követően a királykategória csapatai egyöntetűen egyetértettek abban, hogy hiba volt bevezetni az új időmérő-formátumot, így a soron következő Bahreini Nagydíjon már újra a régi rendszer lesz érvényben.

Ehhez azonban még a Stratégiai Munkacsoport, valamint az F1 Bizottságának áldása is szükségeltetik, ahol egyhangú szavazással döntenek a kérdésekben – tehát szükség van a promóterek, valamint a Pirelli beleegyezésére is.

Paul Hembery, a vállalat motorsport-igazgatója azonban kifejtette, egyáltalán nem osztja azt az álláspontot, miszerint az új időmérő teljes katasztrófa volt, szerinte ugyanis elég lenne, ha csak a Q3 szabályain változtatnának.

„Még nem hallottunk minden érvet. Voltak bőven pozitívumai és negatívumai az időmérőnek” – mondta a szakember.

„Azt gondolom, a Q3-on javítani kell – mert az, hogy nem a rajongók nem látják körözni az autóikat, egyértelműen negatívum. De ezt könnyedén orvosolni lehet azzal, ha visszahozzuk a tavalyi Q3-at, tehát nem lesz ott már kieséses rendszer.”

Bár a Q3 valóban unalomba fulladt, Hembery szerint az időmérő első két szekciója meglehetősen érdekesen alakult – a Mercedesnek például meglehetősen agresszív gumistratégiára kellett váltani, és fel kellett tenni autóikra a szuperlágy gumikat, hogy bejussanak a Q3-ba.

„Azt gondolom, az időmérő hatással volt a versenyre is, és ez volt az egyik eredeti cél. Próbálták megakadályozni azt, hogy a topcsapatok a lágy gumival továbbjussanak a Q2-ből, ez ugyanis lehetővé tette volna, hogy ők ezekkel a gumikkal rajtoljanak a versenyen.”

„Ha nem lett volna a kieséses rendszer, valószínűleg a lágy gumikkal mentek volna ki, futottak volna egy kört, amivel jó eséllyel továbbjutottak volna. Szóval óvatosan kell hozzáállni a kérdéshez.”

„Beültünk egy meetingre, ahol elhangzott, hogy a változtatást azért eszközölték, hogy extra összetevője legyen a versenystratégiának. És ezt sikerült is elérni. Ha erre most már nincs szükség, akkor hallanunk kell az érveket.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A Haas Forma-1-es csapatának tulajdonosa, Gene Haas azt mondja, álmukban sem gondolták volna,...

Hozzászólások

( komment)