Pszichológusok és orvosok segítették idén a Mercedest

Fotó: Mercedes
Fotó: Mercedes
Pszichológusok és orvosok segítségét is igénybe vette a Mercedes Forma-1-es csapata 2018-ban, hogy csúcsformában tudjon maradni, és meg tudja védeni világbajnoki címeit.

Pszichológusok és orvosok segítségét is igénybe vette a Mercedes Forma-1-es csapata 2018-ban, hogy csúcsformában tudjon maradni, és meg tudja védeni világbajnoki címeit.

A német istálló sorozatban ötödször lett a száguldó cirkusz legjobbja: nemcsak a konstruktőri, hanem Lewis Hamilton révén az egyéni világbajnoki címet is bezsebelte.

Toto Wolff, a német istálló motorsport-igazgatója a minap egy interjúban elárulta, a motiváció fenntartása soha nem okozott problémát számukra, ám az fontos volt, hogy minden szakemberük a lehető legjobb formáját nyújtsa – ehhez pedig külső segítséget is igénybe vettek.

„Nem hinném, hogy bármikor is volt önelégültség csapaton belül, hiszen mindenki nagyon motivált, és olyan célokat tűzünk ki közösen, melyekkel kapcsolatban szenvedélyesek vagyunk” – mondta a szakember.

„A kérdés leginkább az, hogy hogyan is tartsuk fent ezt az energiaszintet. Néha ez az energiaszint egészségtelenné tud válni, ez pedig egy olyan terület, melyre rengeteg figyelmet fordítottunk annak érdekében, hogy folyamatosan ezen a szinten tudjunk teljesíteni.”

„Szervezetként odafigyelünk a munkakörnyezetre. Odafigyelünk a táplálkozásra, az alvásra, az orvosi támogatásra, a sportokra, illetve arra is, hogy legyenek pihenőnapok: hazaküldjük az embereket, ha úgy érezzük, nincsenek megfelelő kedélyállapotban.”

„Pszichológusokkal is együtt dolgozunk, figyeljük a tudatosságot a csapatnál. De még egy órán át beszélhetnénk arról, miket csinálunk.”

Wolff szerint rendkívül fontos, hogy a Mercedes odafigyeljen azokra a szakemberekre, akik a színfalak mögött dolgoznak – legyen szó akár a versenyhelyszínekről, akár a gyárakról.

„Egy olyan modern és fejlett szervezetben, mint egy sportcsapat, mely 21 versenyre utazik el minden évben, tisztában kell lenni azzal, hogy az emberek a legfontosabb erőforrásaid.”

„Nem csak arról van szó, aki beszél a médiával, vagy arról, aki az autóban ül. Hanem arról az 1800 emberről, akik a háttérben dolgoznak, és minden egyes nap teljesíteniük kell, és jobbnak kell lenniük, mint más csapatok dolgozóinak. Oda kell figyelnünk rájuk és magunkra.”

A Mercedes motorsport-igazgatója kifejtette, a csapat egyik erőssége az, hogy a szakemberek tudják, hogyan használják a legjobban szakértelmüket.

„Próbálunk nem úgy működni, mint egy csoportnyi futballozó ötéves, akik mindannyian rohannak a labda mögött – mi hagyjuk gurulni a labdát. Minden egyes szakemberünk próbál jobb munkát végezni, mint a Ferrarinál, a McLarennél, vagy a Williamsnél ugyanazt a feladatot ellátó szakember.”

 

Kapcsolódó cikkek

Kukába a papírformával, jön az Azeri Nagydíj!

Hétvégén következik az Azeri Nagydíj, amely mindenben ellentmond az F1-es városi pályákkal szemben felállított hiedelmeknek: eddig csak izgalmakat, előzéseket és fordulatokat láthattunk Bakuban!

Friss hírek