Räikkönen: Ha minden összejön, bajnokok lehetünk

A Lotus Forma-1-es csapatának világbajnok versenyzője, Kimi Räikkönen elárulta, bízik abban, hogy idén harcba szállhat majd a világbajnoki címért. A finn ígérni semmit nem akar, maximum annyit, hogy minden tőle telhetőt megtesz.


A Lotus Forma-1-es csapatának világbajnok versenyzője, Kimi Räikkönen elárulta, bízik abban, hogy idén harcba szállhat majd a világbajnoki címért. A finn ígérni semmit nem akar, maximum annyit, hogy minden tőle telhetőt megtesz.

Räikkönen kétévnyi ralizás után tavaly tért vissza a Forma-1-be, és már első évében igencsak eredményesen szerepelt. A finn harmadik lett a bajnokságban, az Abu Dhabi Nagydíjon pedig nyerni is tudott új csapatával.

Az enstone-i gárda nagy reményekkel várja a 2013-as bajnokságot, és Räikkönen is úgy érzi, ha sikerül jól összerakniuk a csomagot, esélyük lehet a bajnoki elsőségre.

„Reálisan kell látnunk az esélyeinket, de a tavalyi évből kiindulva idén lehet esélyünk a vb-címre” – mondta a finn versenyző a Formula1.com-nak.

„Nincs ugyan olyan nagy költségvetésünk, de ha sikerül jól összehozni a dolgokat, és következetesek, illetve megbízhatóak leszünk, akkor legalább esélyünk lehet rá. Nem ígérek semmit, de meg fogjuk próbálni.”

Räikkönen tegnap és ma Barcelonában teszteli a Lotus új autóját, két hete, Jerezben pedig szintén két napot töltött el az E21-es volánja mögött. A 33 éves versenyző elárulta, az autó tempója ígéretes, a megbízhatósággal azonban akadnak még gondok – tegnap például a telemetriai rendszer hibásodott meg, ma pedig váltót cseréltek a versenygépben.

„Jerezben nem voltak komoly gondjaink. Itt, illetve akkor is az új szoftver okozta a legtöbb problémát. Minden adat elveszik, amikor körözünk, ez pedig nem valami jó tesztelés közben, ha valami gond adódik bizonyos alkatrészekkel, és nem látjuk azt valós időben. Az autó maga jól teljesít, csak azt az átkozott adatrögzítő rendszert kell megjavítanunk.”

A finn kifejtette, tavaly ilyenkor nem számított arra, hogy végül harmadik lesz az összetettben, végül azonban sikerült jól összeszoknia csapatával, ahol elmondása szerint fantasztikusan érzi magát.

„Tavaly nem voltak komoly elvárásaim. Nem ismertem még jól a csapatot és az autót sem, csupán azt tudtam, hogy a legjobbat akarom nyújtani, és aztán majd meglátjuk, mi lesz. Az ember nyilván eredményes akar lenni, de egy teljesen új helyzetben, amikor nincs semmilyen viszonyítási alapja, és fogalma sincs, mire számítson, csak mosolyog egyet és teszi a dolgát.”

„A Lotus egy valódi versenycsapat. Csak versenyezni akarnak, a többi nem számít. Ilyet nem sok csapatnál látni. Sokkal kevesebb a politika, mint más istállóknál, szóval nagyon jól érzem magam itt. Nyilván vannak dolgok, amik nincsenek meg nekünk – ilyen például a nagycsapatok költségvetése –, de minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a legjobbat nyújtsuk azzal, amink van.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!