Red Bull: Egy motivált Newey aranyat ér!

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing
A Red Bull Forma-1-es csapata megtalálta a módját annak, hogy motiválja főtervezőjét, Adrian Newey-t, és ebben az is szerepet játszott, hogy az energiaital-gyárosok Honda-motorokra váltottak 2019-re.

A Red Bull Forma-1-es csapata megtalálta a módját annak, hogy motiválja főtervezőjét, Adrian Newey-t, és ebben az is szerepet játszott, hogy az energiaital-gyárosok Honda-motorokra váltottak 2019-re.

Newey a Red Bull technikai igazgatójaként tevékenykedik, az elmúlt években azonban csökkentették feladatait az F1-es csapaton belül, és ehelyett más projektekbe vonták be, mint például az Amerika Kupába, vagy az Aston Martinnal közösen megálmodott Valkyrie sportautó fejlesztésébe.

Amikor aztán a 2017-es évre változtak az F1-ben az aerodinamikai szabályok, a Red Bull újra nagy mértékben támaszkodott mérnökzsenijére.

Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a minap egy interjúban elárulta, az, hogy a Renault motorjai helyett idén már a Honda erőforrásait használják az F1-ben, szintén sokat segített abban, hogy motiválják Newey-t.

„Newey már nem akar többé átlagos munkanapokat” – mondta Marko.

„Napi juttatással dolgozik nekünk. Nagyon lenyűgözte és érdekelte őt a Valkyrie-projekt. Mindig muszáj új feladatokat adnunk neki. Ha Newey tudja, hogy nincs esély a motorral, akkor már nem azt a Newey-t kapjuk vissza.”

„Decemberben elment a Honda fejlesztési központjába is Szakurába.”

A  Red Bull tanácsadója azt mondja, egy motivált Newey „óriási érték a csapat számára”.

„Megtaláltuk a módját annak, hogy kielégítsük a személyes igényeit. Ez pedig értéket szállít a csapatunknak.”

Newey szerződéséből 1 év van még hátra a Red Bullnál, és korábban többször megpróbálta leszerződtetni őt a Ferrari, sőt, tavaly a Renault is megkörnyékezte a szakembert.

Marko azt mondja, „eddig az összes próbálkozást elhárították”.

„Newey egy kritikus tényező. Amikor érkeztek az új aerodinamikai szabályok, sehol nem voltunk. Barcelonára viszont már újra versenyképes autónk volt. Ez Newey. Látja, mi nem jó, még a tervezési szakaszban is úgy, hogy nem állnak rendelkezésére technikai adatok.”

„Meg tudja mondani neked, hogy ’ez nem fog működni’. Nincs számítógépe – otthon érezheted magad az irodájában! Csak egy nagy rajztáblája van.”

„Valaki aztán lefordítja a munkáját a számítógép nyelvére, hogy mások is megértsék. De amit ő tervez, az 95 százalékban helyes.”

 

Kapcsolódó cikkek

Az F1-es pontverseny állása a sanghaji verseny után

Az első két versenyhez hasonlóan a Forma-1-es Kínai Nagydíj is a Mercedes kettős győzelmét hozta. Lewis Hamilton verhetetlen volt, a Ferrari pedig nem tudta reprodukálni két héttel ezelőtti tempóját Sanghajban.

Vettel számított Verstappen agresszív bevetődésére

A Ferrari versenyzője, Sebastian Vettel elárulta, számított arra, hogy Max Verstappen egy agresszív manőverrel megpróbálja majd megelőzni őt, ez az előrelátás pedig sokat segített abban, hogy végül visszaverje a holland támadását.

Friss hírek