Megosztás:

Red Bull: Ha a Renault-nál folytatja az FIA embere, abból balhé lesz

Horner szerint nagyon komolyan kell venni Marcin Budkowski ügyét.
Horner szerint nagyon komolyan kell venni Marcin Budkowski ügyét. © Red Bull Racing

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, rendkívül komoly problémát jelentene az, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kulcsembere, Marcin Budkowski valóban a Renault csapatánál folytatná pályafutását.

Ahogyan arról az F1VILÁG is beszámolt a minap, a szakember hétfőn közölte főnökeivel, azonnali hatállyal távozik posztjáról. Úgy tudni, Budkowski azért mondott fel, mert ajánlatot kapott a Renault F1-es csapatától, ahol akár már 3 hónap múlva megkezdhetné a munkát.

A szakember ügye érzékeny téma az F1-es paddockban, leginkább azért, mert Budkowskin futottak át a csapatok 2018-as évadra vonatkozó tervei, ő volt ugyanis az, aki véglegesítette a következő idényre vonatkozó technikai szabályokat.

Bár a Renault egyelőre nem kommentálta a híreket, a Red Bull F1-es csapatát irányító Christian Horner Malajziában világossá tette, nem örülnének annak, ha az FIA kulcsembere a francia istállónál dolgozna tovább.

„Nagy ügyet fogunk csinálni abból, ha egy másik csapatnál köt ki. Rengeteg bizalmat szavazol az olyan pozícióban lévő egyéneknek, mint amilyenben Marcin is volt” – mondta Horner.

„Rendkívül kiváltságos helyzetben volt, a közelmúltban szélcsatornákban járt, és intim részletekbe pillanthatott bele a jövő évi autókkal kapcsolatban. Azt gondolom, nagyon helytelen lenne az, ha 3 hónapnyi felmondási idő után egy rivális F1-es csapatnál tűnne fel.”

„Remélem, hogy nem ez a helyzet, és biztos vagyok abban, hogy a Stratégiai Munkacsoport ülésén nagyon komoly értekezést folytatunk erről.”

A Sauber csapatfőnöke, Fred Vasseur hozzátette: „Tudnunk kell, hol folytatja Marcin, de ez komoly kérdés.”

„Az FIA teljesen képben van a csapatok projektjeinek minden részletével, és ha az FIA-val nem lehetünk nyitottak, akkor egy nagyon furcsa helyzet alakul ki. Szóval fontos lenne tudni, Marcin hol folytatja.”

Horner kifejtette, rendkívül fontos az, hogy a csapatok valóban bízhassanak a Forma-1 irányító testületében, illetve annak szakembereiben.

„Létfontosságú, hogy a csapatok bízzanak az irányító testületben, mellyel megosztják és megvitatják technikai tudásukat és titkaikat. Ezek több millió fontba kerülnek, és biztosnak kell lenniük abban, hogy az információk nem kerülnek egy rivális csapat birtokába.”

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója is.

„Én személy szerint jól kijövök Marcinnal, és sikeres pályafutást kívánok neki, de meg kell vizsgálnunk a felmondási időket” – magyarázta.

„Átláthatónak kell lennünk az FIA-val való kapcsolatban, hozzáférést kell adnunk nekik, és ahhoz, hogy meglegyen a teljes bizalom, szükség van bizonyos stabilitásra, no és arra, hogy megtudjuk, milyen gyorsan tud távozni egy szakember a szövetségtől, és csatlakozhat egy rivális istállóhoz.”

1

A Force India ügyvezetője, Otmar Szafnauer kifejtette, véleménye szerint az lenne az elfogadható, ha az FIA szakemberei felmondásuk után legalább 12 hónapig nem kerülhetnének egy F1-es istállóhoz.

„Jó lenne tudni a felmondási időt. A 3 hónap szerintem nem elég. Ha tudtuk volna korábban, hogy ennyi, akkor leszerződtettük volna! De 3 hónap közel sem elég…”

„Azt gondolom, talán 1 év elegendő lenne ahhoz, hogy az a technológiai tudás, amit összeszedett, elavuljon – bár nem teljesen. Vannak olyan pontjai a sportszabályzatnak, melyek megtiltják a jelenlegi autók értékesítését – pontosan ezen okok miatt.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

Igazán biztatóan teljesítettek a McLaren Forma-1-es csapatának legújabb fejlesztései Malajziában...

Hozzászólások

( komment)