Red Bull: Nagyon alattomos volt a Mercedes - F1VILÁG.HU

Red Bull: Nagyon alattomos volt a Mercedes

HIRDETÉS

Alattomossággal vádolja a Mercedes Forma-1-es csapatát a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner – a német istálló a Spanyol Nagydíjat követően Barcelonában tesztelt három napon át a Pirellivel.


Alattomossággal vádolja a Mercedes Forma-1-es csapatát a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner – a német istálló a Spanyol Nagydíjat követően Barcelonában tesztelt három napon át a Pirellivel.

Az ügyet jelenleg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálja, a Mercedes ugyanis idei autójával vett részt a tesztprogramon, melyre a Pirelli kérte fel – ráadásul a többi csapatnak – legalábbis a Red Bullnak – nem kínálták fel a lehetőséget, márpedig ez kötelező lett volna a gumigyártó szövetséggel kötött megállapodása értelmében.

A Red Bull hivatalos tiltakozást nyújtott be a szövetséghez a Ferrarival egyetemben, Christian Horner, a címvédő alakulat csapatfőnöke szerint pedig nem kétséges, hogy a Mercedes vétett a szabályok ellen.

„A baj az, hogy egy csapat ilyen alattomos módon, tudatosan tesztelt olyan abroncsokat, melyeket az idei bajnokságra terveztek” – mondta a szakember, kinek versenyzőit, Sebastian Vettelt és Mark Webbert épp a Mercedes pilótája, Nico Rosberg győzte le vasárnap, Monacóban.

„Úgy véljük, hogy a tesztekre vonatkozó szabályok teljesen világosak, és ha egy csapat belép a bajnokságba az év elején, akkor aláírja ezeket a regulákat. Tiltakozunk a történtek ellen, mert tisztázni akarjuk a dolgot. Rengeteget beszéltünk a költséghatékonyságról a múltban. A pénteki, csapatfőnöki értekezleten három órán át egyeztettünk a szezonközi tesztekről, megpróbáltunk megoldást találni, és végül kiderült, hogy egy csapat már eddig is rengeteget tesztelt.”

Horner elárulta, ő és csapata akkor értesült a Mercedes és a Pirelli barcelonai tesztjéről, amikor azt megemlítették a Forma-1-es Versenyzők Érdekvédelmi Szervezetének (GPDA) monacói ülésén, pénteken.

A szakember kifejtette, sokkolta, hogy sem a Mercedes, sem a Pirelli nem informálta a többi csapatot arról, hogy 1000 km-t teszteltek Barcelonában.

„Egyszerűen elképesztő, hogy senki sem tudott arról, hogy egy idei autó jelenlegi versenyzőkkel körözött Barcelonában. Péntekig nem derült ki ez.”

Habár a Mercedesnél azt mondják, az FIA-tól engedélyt kaptak a 2013-as versenyautó használatára, Horner szerint ehhez minden csapat beleegyezésére szükség lett volna, hiszen ezzel a német istálló szabályt sértett.

Hirdetés

„Ahogy mi tudjuk, a szabályok feketén-fehéren kimondják a dolgokat. Teljesen világos, mit lehet, és mit nem. Megértem, hogy a Pirelli tesztelni akar, és azt is, hogy az FIA miért támogatja ezt. De van egy protokoll, amit nem követtek, hiszen elméletileg nem változtatták meg a szabályokat. Az összes csapat engedélye szükséges lett volna, márpedig ezt nem kapták meg. Nem engedélyeztük, hogy egy csapat gumitesztet hajtson végre idei autójával és aktuális versenyzőivel egy aktív pályán – ráadásul olyan abroncsokkal, melyeket bevetnek a következő nagydíjon.”

Horner szerint ostobaság az, hogy a Mercedesnek semmiféle előnye nem származott a háromnapos tesztből amiatt, hogy a Pirelli a 2014-es abroncsokat tesztelte a katalán pályán.

„Bármikor körözöl az autóval, tanulsz valamit. Tanulsz a megbízhatóságról, a mechanikai dolgokról, és arról, hogy miképp viselkedik és reagál a versenygép. Ráadásul a pilóták is tanulnak. Szóval nehéz lenne elhinni a Mercedesnek azt, hogy nem profitáltak ebből a tesztből.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!