Verstappen vs. Ocon

Renault: Alábecsültük a V6-os motorokban rejlő potenciált

Fotó: Renault
Fotó: Renault

A Renault Forma-1-es projektjét irányító Cyril Abiteboul elárulta, alábecsülték, hogy mennyi fejlesztési potenciál van a jelenlegi erőforrásokban, és nagyon kockázatot vállalnak a továbbiakban azért, hogy felzárkózzanak.

Idén ötödik éve használják a Forma-1-ben a V6-os hibrid erőforrásokat, és bár az első négy év abszolút a Mercedes dominanciájáról szólt, a Ferrari 2018-ra olyannyira felzárkózott, hogy sokak szerint már az olasz rendelkeznek a legjobb motorral.

A Renault viszont nem tudta tartani a lépést, és bár motorjukkal a Red Bull nyert idén pár futamot, nyilvánvaló, hogy nemcsak teljesítmény, de megbízhatóság szempontjából is le vannak maradva riválisaiktól.

Cyril Abiteboul az Autosport című szaklapnak nyilatkozva elárulta, az, hogy a Ferrari ennyit tudott fejlődni, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Renault-nak agresszívebbnek kell lennie a motorfejlesztésben.

„Inkább azt gondolom, hogy alábecsültük a jelenlegi motorszabályokban rejlő potenciált – fogalmazzunk így” – mondta a szakember.

„Már négy éve használjuk ezeket a motorszabályokat, és négy év után az ember arra számít, hogy kilaposodik a fejlődési görbe. Ezt láttuk is a Mercedes esetében. És anélkül, hogy vitát indítanánk el, lenyűgözött minket a Ferrari legutóbbi fejlődése, ami jól mutatja, hogy mégis lehetséges.”

„Nem tudjuk, hogyan, de lehetséges. Nem számítottunk arra, hogy ez így fog történni ebben az időszakban. Nagyobb lépéseket kell tennünk, több kockázatot kell vállalnunk, ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy ez a megbízhatóság rovására menjen.”

Abiteboul elárulta, bár jelenleg a 4. helyet foglalják el a konstruktőri pontversenyben, a három topcsapatot szinte lehetetlen lesz utolérni a jelenlegi szabályrendszer alatt.

„A motor fejlődik, mint ahogy a kasztni is, de sajnos nem látjuk, hogy ezen a két fronton csökkenne a lemaradás” – fogalmazott.

„Megvan a kapacitásunk a fejlődésre, hogy növeljük az erőt, a leszorítóerőt, és a többit, de ugyanakkora tempóban tesszük ezt, mint a topcsapatok. De ez egyébként nem olyan rossz.”

 

Kapcsolódó cikkek

Kvyat az előszezon legjobb idejével az élen

A Toro Rosso versenyzője, Daniil Kvyat volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének harmadik napján. Az orosz az előszezon eddigi legjobb idejével végzett az élen.

Folytatódnak az F1-es tesztek Barcelonában

Harmadik tesztnapjukat töltik szerdán, Barcelonában a Forma-1 csapatai. Az első két napon a Ferrari volt a leggyorsabb, a köridők azonban jelenleg még másodlagosak – a megtett kilométerek viszont aranyat érnek!

Videó: A második F1-es tesztnap összefoglalója

Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok idei második tesztnapján, Barcelonában. A Forma-1 hivatalos Youtube-csatornája jóvoltából most megmutatjuk a keddi nap összefoglalóját.

Képgaléria: Barcelonai tesztek – 2. nap

A második napot töltötték el Barcelonában kedden a Forma-1 csapatai. A tesztnapot a Ferrari ifjú titánja, Charles Leclerc zárta az élen. Mutatjuk a nap legjobb fotóit!

Friss hírek