Verstappen vs. Ocon

Renault: Ausztriában minket már elfelejthet a Red Bull

Fotó: Bahrain GP

A Renault-nál azt mondják, nem tudnak várni az Osztrák Nagydíjig azzal, hogy kiderüljön, 2019-ben is együtt dolgoznak-e majd a Red Bull Forma-1-es csapatával.

A francia gyártó eredetileg május végi határidőt szabott meg az energiaital-gyárosoknak, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pedig korábban még arról beszélt, a nyári szünetben szeretnének dönteni arról, hogy a Renault, vagy a Honda erőforrásait használják-e jövőre.

A szakember aztán belátta, előbb kell döntést hozniuk, nemrég pedig már úgy nyilatkozott, az Osztrák Nagydíjig mindenképpen választaniuk kell. A Milton Keynes-i alakulat a Kanadai Nagydíj, illetve a jövő hétvégi Francia Nagydíj adatai alapján szeretne dönteni – közvetlen összehasonlításokat tudnak ugyanis végezni a Honda és a Renault új fejlesztésű erőforrásaival kapcsolatban.

„Nyilvánvalóan magunkkal visszük a hétvégén gyűjtött információkat, és feltehetően a Francia Nagydíjon is gyűjtögetünk majd, és ezt követően hozunk döntést” – mondta Horner a Motorsport.com kérdésére.

A Renault ügyvezetője, Cyril Abiteboul azonban azt mondja, ez már túl késő lesz, még a következő verseny előtt döntést akarnak.

„Gyanítom, most már minden információ rendelkezésükre áll. Nem látom okát annak, miért tolnák el tovább a döntést” – mondta a szakember.

„A szabályok szerint a határidő május 15, de mi elfogadtuk, hogy ezt egy kicsit kitoljuk – tekintettel a 12 éven át tartó együttműködésre. De átléptünk egy bizonyos pontot, megtettük az ajánlatunkat. Montrealig akartak várni: a mi új motorspecifikációnkra, illetve a Hondáéra.”

„Minden információ a rendelkezésükre áll, úgyhogy nem látom okát annak, hogy tovább halogassák a döntést.”

Arra a kérdésre, hogy a Renault tud-e várni a Francia Nagydíj, illetve az Osztrák Nagydíj közti időszakig, Abiteboul így felelt: „Kétlem. Egyszerűen azért, mert el kell készülnünk a komponensekkel.”

„Már most csúszásban vagyunk, és az időzítést a Renault határozza meg, nem pedig a Red Bull. Általában beszélünk egy adott versenyhétvége után, de ez nem történt meg vasárnap este. Megvárjuk, amíg csökken bennünk a tesztoszteron, és lenyugszanak a kedélyek.”

„De nem tudunk addig az időpontig várni, amit említettek a hétvégén.”

Fotó: Red Bull Racing

Abiteboul világossá tette, szeretnék folytatni az együttműködést a Red Bull-lal, és véleményük szerint az osztrák istálló jobban járna velük, hiszen a következő években ismét vb-címért harcolhatna.

„Keményen próbálkozunk, de számunkra is elfogadhatónak kell lenniük a feltételeknek – kezdve az időzítéssel. Nem akarok dátumot említeni, hiszen akkor már aznap elkezdenének hívogatni! Van egy dátumom, ők ismerik ezt, de nem Ausztriáról beszélünk… Ausztriában mi már nem leszünk ott, közvetlenül a Hondával tárgyalhatnak.”

„Ajánlatot kértek, megkapták – ezt el kell fogadniuk a következő pár napban.”

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko reagált Abiteboul azon kérésére, miszerint a Francia Nagydíj előtt döntést akarnak: „Nem fogják megkapni.”

„Ausztriáig semmit sem mondhatok önöknek. Akkor már a rendelkezésünkre állnak a tények, melyekre várunk, és szeretnénk felkészülni, hogy jó döntést hozhassunk.”

 

Kapcsolódó cikkek

Vettel a leggyorsabb az első barcelonai tesztnapon

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének nyitónapján. Kimi Räikkönen számára nem indult könnyen a nap, ám végül produktív napot zárt a katalán fővárosban.

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Friss hírek