Ricciardo a csapatváltásról: Horner azt hitte, csak szívatom! - F1VILÁG.HU

Ricciardo a csapatváltásról: Horner azt hitte, csak szívatom!

HIRDETÉS
A Renault ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo az F1VILÁG.HU-nak adott exkluzív nyilatkozatában elárulta, amikor tavaly nyáron közölte Christian Hornerrel, hogy távozik a Red Bulltól, az energiaital-gyárosok főnöke azt gondolta, csak viccel.
Daniel Ricciardo, Australian Grand Prix 2019, Renault, Melbourne

Ricciardo a 2018-as Magyar Nagydíjat követően döntött úgy, távozik a Red Bulltól, a következő szezonban pedig a Renault színeiben folytatja pályafutását.

A döntés sokakat meglepett, papírforma szerint ugyanis az ausztrál meghosszabbította volna szerződését a Red Bull-lal – végül azonban hosszas gondolkodás után úgy döntött, új kihívásokra van szüksége.

Ricciardót nemrég az F1VILÁG.HU faggatta arról, pontosan miképp is zajlott az a döntési folyamat, melyről úgy érezte, F1-es pályafutása szempontjából a legfontosabb volt. 

„Rengeteget agyaltam rajta, milliószor átrágtam a dolgot: ’könnyű lenne a Red Bullnál maradni, jól ismerek mindenkit, de a mérnököm is távozóban van, jön a Honda’” – magyarázta az F1VILÁG.HU-nak adott exkluzív interjúban az ausztrál versenyző.

„Sok dolog volt változóban, a Renault-nál pedig láttam a fejlődést, a csapat nagyon izgatott volt velem kapcsolatban, próbálták folyamatosan előremozdítani a dolgot. Szóval arra gondoltam, ez talán több izgalmat tartogat, több lehetőséget a fejlődésre.”

Ricciardo elárulta, először Dr. Helmut Markóval, a Red Bull motorsport-tanácsadójával közölte a hírt, aki számított a döntésre. Christian Horner csapatfőnök viszont nagyon meglepődött.

„Felhívtam Helmutot és közöltem vele. Ő kevésbé volt meglepve, szerintem tisztában volt azzal, hogy komolyan gondolkodom a váltáson. Egy kicsit talán számított rá. Szerintem látta, hogy nem igazán vagyok boldog ott… illetve boldog voltam, de látta, hogy valami hiányzik nekem.”

„Szóval kicsit számított rá, Christian viszont nem igazán! Azt hitte, csak szívatom! Szóval vele egy kicsit keményebb volt a helyzet. De aztán utána rendeződött a dolog. Kemény volt telefonon közölni, én inkább intéztem volna személyesen a dolgot, hiszen kicsit jobban megértették volna az érzelmi oldalát.”

„Amikor visszatértem Európába, találkoztam Christiannal az irodájában. Átbeszéltük a dolgokat személyesen, ami már eleve sokkal jobb érzés volt. És szerintem ő is jobban megértette az én álláspontomat. Úgyhogy alapvetően jó beszélgetés volt.”

Hirdetés

„Spába pedig már sokkal nyugodtabban érkeztem meg.”

Fotó: Red Bull Racing

Ricciardo elárulta, az is szerepet játszott a döntésében, hogy addigi versenymérnöke, Simon Rennie a háttérbe akart vonulni.

„Sok oka volt a távozásomnak, de Simon elvesztése különösen. Tudtam, hogy nem ő lesz a mérnököm idén, ha a Red Bullnál maradok, és azt gondoltam, remek a kapcsolatom vele, és volt néhány ismeretlen tényező.”

„Kétségkívül nagyon kényelmes volt a munkakapcsolatom vele. Ha tudtam volna, hogy marad, akkor nem tudom, hogy döntő tényező lett-e volna, de nyilván más lett volna a helyzet.”

„Ahogy mondtam, sok apró dolog összejött. Nem nevezném ’aggodalomnak’ ezeket, inkább csak ’ismeretlennek’.”

Az ausztrál kifejtette, az nem játszott komoly szerepet a döntésében, hogy a Red Bull Max Verstappenre fókuszált, elmondása szerint ugyanis „jobban mondogatták ezt a sajtóban, mint amennyire én láttam”.

Ricciardo hozzátette, a fizetés tekintetében is remek ajánlatot kapott a Red Bulltól.

„Nem volt nagy különbség, nem ez volt a döntő tényező.”

A rutinos ausztrál egyébként a McLarennel is tárgyalt, ám a 2018-as Magyar Nagydíj idejére már csak a Renault és a Red Bull volt versenyben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!