Ricciardo többet várt, de még hisz a Renault-ban - F1VILÁG.HU

Ricciardo többet várt, de még hisz a Renault-ban

HIRDETÉS
Őszintén beszélt a 2019-es év nehézségeiről a Renault Forma-1-es csapatának rutinos versenyzője, Daniel Ricciardo. Az ausztrál bevallotta, ő maga is többet várt ettől az évtől, így jövőre komoly előrelépéseket vár. Szerződése 2020 végén lejár, vajon merre viszi az útja ezt követően?
Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team.
French Grand Prix, Thursday 20th June 2019. Paul Ricard, France.

Ricciardo mindenki nagy meglepetésére jelentette be tavaly augusztusban, távozik a Red Bulltól, és 2019-ben már a Renault színeiben folytatja Forma-1-es pályafutását.

Az ausztrál versenyző az F1VILÁG.HU-nak adott exkluzív interjújában még a Magyar Nagydíjon azt mondta, rengeteget rágódott a döntésen, de úgy érezte, pályafutása szempontjából csapatot kellett váltania.

Ricciardo most a BBC Sportnak beszélt a Renault-val eltöltött eddigi hónapokról – elmondása szerint nem bánta meg a csapatváltást, habár elismeri, ennél azért többet várt.

„Hogy szeretnék-e maradni? Igen, mert ideális esetben sikerül eljutnunk ezzel a következő szintre” – mondta a Renault versenyzője.

„Komoly célom volt az, hogy idejöjjek. Nem az volt a szándékom, hogy két évig tengődjek valahol. Tudom, hogy vannak, akik még ezt gondolják, de én tényleg azt szeretném, hogy ez működjön. Úgy érzem, hogy azok a munkaórák, amiket beletettem az idei évben, megmutatták, hogy megvan bennem az akarat.”

„Nyilván anélkül, hogy negatív lennék, tudom, hogyha minden hétvégén a hatodik helyen is zárunk, akkor is nagyobb célokat tűztünk ki, és még nem tartunk ott, ahol szeretnénk.”

„Igen, párszor még hátrébb vagyunk, mint vártuk és reméltük, de tudtam, hogy lesz tennivaló, és rengeteg munkaórát kell belefektetni. Úgy érzem, fel voltam készülve erre.”

„Még ha úgy is érzem, hogy többet és keményebben dolgoztam idén, mint a korábbi években, akkor is élvezetes a dolog, mert a környezet teljesen más – új emberek, új partnerségek. Ha valamiben, akkor ebben megvan az, amit ebben a sportban akarok.”

Fotó: Renault

Ricciardo elismerte, voltak nehéz időszakok idén, főleg június végén, amikor is a Renault végigszenvedte az Osztrák Nagydíjat.

Hirdetés

„Szó szerint el tudom mondani, Ausztriában mi járt a fejemben a verseny során. Csak körözgetek – nem azt akarom mondani, hogy nem voltam ott, de a gondolataimban az járt: ’Nem akarok itt lenni’.”

„Amikor ezt mondom, úgy értem, hogy ’nem akarok ebben a pozícióban lenni’. A 14. helyen autóztam, vagy ilyesmi, és ez volt az egyik legrosszabb hétvégénk. De nem egy könnyű, leszegett fejjel elviselt vereség volt. ’Vigyetek vissza az élre, mert nekem nem itt kellene lennem. Nem itt kellene lennünk’.”

„Szóval egy igazán rossz hétvége csak előhozza belőlem a szenvedélyt és a sport iránti szeretetet, és hogy mennyire szeretnénk, hogy visszakerüljünk az élre.”

A kanadai versenyhétvégére viszont szívesen emlékszik az ausztrál: az időmérőn a 4. rajtkockát szerezte meg, különválasztva a Ferrarikat, és megelőzve a Red Bull autóit.

„A küszködések közepette az idei év igazán pozitív volt számomra, arra ösztönöz az idei szezon, hogy többet akarjak kihozni belőle. És voltak csupa pozitív hétvégék, például a kanadai. Voltak hullámvölgyek, de az az eredmény olyan volt számomra, mint egy pole pozíció.”

Ami az autó teljesítményét illeti, a Renault-nál állítólag tudják, mi a legfőbb probléma, és a legutóbbi, belgiumi és olaszországi hétvégék arra utalnak, sikerült előrelépéseket tenni a motorral tavalyhoz képest. A kasztni viszont nincs rendben.

„Amikor a csapattal beszélek, nekem úgy tűnik, hogy az autó alapjait, az alap irányvonalat tekintve korlátozottak a lehetőségeink. Fejlesztettünk rajta egy kicsit, de úgy tűnik, elértük a… nem akarom azt mondani, hogy a csúcsát, de már nem lehet nagyon fejleszteni ezzel a koncepcióval.”

„Szóval, ami a következő évet illeti, úgy tűnik, változtatni akarnak a teljes aerodinamikai koncepción. Ahelyett, hogy az autó közepére fókuszálnának, és megpróbálnának annyi leszorítóerőt generálni középen, amennyit csak tudnak, azt mondják, nem, nekünk az elejére kell összpontosítanunk.”

„Elsőre úgy tűnhet, ez sokkal nehezebb lesz, de ha a teljes képet nézzük, több ’leszorítóerő-egységet’ nyerhetünk így.”

Ricciardo azt mondja, egyelőre még nem hozott döntést arról, hol folytatja majd szerződése lejártát követően.

„Kétségkívül nem hoztam még semmilyen döntést. Nem is beszéltem erről Cyrillel [Abiteboul]. Nem akarok az ő nevében beszélni, de őt is frusztrálja az idei év.”

„Szerintem egy kicsit úgy érzi, hogy… nem akarom azt mondani, hogy úgy érzi, cserbenhagyott minket, de arra számított, hogy jobbak leszünk.”

„Amikor tavaly beszélgettünk, nagyobb reményeket fűztünk az idei évhez. Nagyon bíztunk abban, hogy sokkal jobbak leszünk, de valószínűleg az jár a fejében: ’Ha nem javul a helyzet, miért akarna Daniel maradni?’”

„Szóval, mit kell látnom jövőre? Nyilván fejlődést – nemcsak egyik pozícióból a másikba, de szolid előrelépést, ami valójában azt jelenti, hogy harcoljunk a dobogóért az év bizonyos pontján. Az biztató és motiváló volna mindenki számára.”

„Tudom, hogy ettől még messze vagyunk, de még hiszek abban, hogy elérhetjük. Nem gondolom azt, hogy álmodozók vagyunk. Egyszerűen csak tisztába kell tennünk bizonyos dolgokat. Nézzük csak meg Kanadát: ha sikerült a szezon hetedik versenyén a 4. helyre kvalifikálnunk magunkat, akkor elhiszem, hogy ezekkel a srácokkal minden lehetséges.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!