Rosberg: A „gyengeséget” mutató Vettel „teljesen megérdemelte” a büntetést

Fotó: Facebook / Nico Rosberg
Nico Rosberg,
A korábbi Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg azt mondja, Seabastian Vettel „teljes mértékben” megérdemelte 5 másodperces időbüntetését, melyek a vasárnapi Kanadai Nagydíjon szabtak ki rá.

A német versenyző a Lewis Hamiltonnal folytatott küzdelem során hibázott, majd kicsúszását követően a versenybírók indoklása szerint „veszélyes módon” tért vissza a pályára.

Vettelt a stewardok 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, mely miatt elveszítette a kanadai győzelmet.

A többség szerint Vettel büntetése túlzó volt, Rosberg azonban vlogjában azt mondta nemrég, szerinte helyesen döntöttek a stewardok.

„Vettel azt kiabálta a rádión, hogy „piszkosak voltak a gumijaim, nem volt uralmam alatt az autó, hova mehettem volna? Küszködtem az autó kontrollálásával, és nem is láttam Lewist’” – magyarázza Rosberg.

„Oké, nagyszerű. De Lewis attól még ott volt. A szabály azt mondja, hogyha kicsúszol a pályáról, biztonságosan térhetsz csak vissza. Vettel keresztülment a füvön, és szerintem könnyedén hagyhatott volna egy kicsit több helyet, főleg a későbbi szakaszában az incidensnek, miután Lewis elkezdett fékezni. Könnyedén hagyhatott volna több helyet, de nem tette.”

„Húzódott jobbra, jobbra, és alig hagyott helyet Lewisnak. Lewis pedig ezt veszélyes helyzetnek ítélte meg, mert egyre jobban húzódott kifelé, így vissza kellett vennie.”

„Rengetegszer megnéztem a visszajátszást. Lewis a falban végezte volna, ha ott marad, mert Vettel rögtön elkezdett jobbra húzódni, és annyira szoros volt, hogy Lewis vagy Vettellel, vagy a fallal ütközött volna.”

„Szóval teljesen világos az, hogy ez egy nem biztonságos visszatérés volt. Ez a szabály. Biztonságosan kell visszatérni, ennyi. Ebben az esetben a büntetés megérdemelt.”

Rosberg azt mondja, édesapjával, a szintén F1-es bajnok Kekével is beszélt az esetről.

„Apukám azt mondta, szerinte 60/40 – 60 a büntetés, 40 nem. Megkérdeztem, miért 40 az, hogy nem? ’Nos, mert nem tudta kontrollálni az autót, és nem tudott jobban cselekedni ennél, mert koszosak voltak az abroncsai, a fűről jött vissza, meg ilyesmi’.”

„Azt mondtam erre, ’oké, ezt tudom. És akkor? Ettől még biztonságosan kell visszatérned, és ha nincs kontrollod az autó felett, akkor nem biztonságosan térsz vissza’.”

„Szóval ennyi. A büntetés megérdemelt. Ez nem helytálló kifogás: ’Jaj, nem volt uralmam az autó felett, piszkosak voltak a gumijaim, és nem láttam Lewist’. Sajnos ez nem jó kifogás. Úgyhogy a büntetést teljesen megérdemelt. Teljes mértékben megérdemelt büntetés.”

Rosberg kritikus volt Vettellel amiatt is, hogy a német versenyző a rádión kezdett el panaszkodni ahelyett, hogy mindent megtett volna azért, hogy 5 másodperc fölé növelje előnyét, és így megnyerje a versenyt.

„Amikor meghozták a döntést, ő csak panaszkodott, pedig tudta, hogy arra már nem lehet befolyással. Csak panaszkodott és panaszkodott, ahelyett, hogy az átkozott vezetésre fókuszált volna, és próbálta volna megszerezni azt az 5 másodpercet, ami akkor már 3,3 másodperc volt.”

„A francba! Csak fókuszálni, és kihegyezni azokat a köröket! Hiszen volt még esélye arra, hogy megnyerje ezt! Szóval egy újabb gyengesége volt ez Vettelnek. Nagyon erős önbizalma van, mindig azt hiszi, hogy igaza van, és mindig másokat akar hibáztatni. És egyszerűen elveszíti a koncentrációt ezekben a pillanatokban, és képtelen kihozni belőlük a legtöbbet.”

„Nem volt jó ezt látni tőle. Aztán a verseny után azok a gesztusok és tiszteletlen megnyilvánulások, amikor ’vakoknak’ nevezte a versenybírókat. Teljesen szükségtelen.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!