Rosberg: Veszélyes a versenyzés a gumimelegítők nélkül - F1VILÁG.HU

Rosberg: Veszélyes a versenyzés a gumimelegítők nélkül

HIRDETÉS

A Williams istálló német versenyzője, Nico Rosberg sem örül a gumimelegítők betiltásának, mert úgy gondolja, hogy a hideg slick gumik mindannyiuk számára veszélyt jelenthetnek.

A Williams istálló német versenyzője, Nico Rosberg sem örül a gumimelegítők betiltásának, mert úgy gondolja, hogy a hideg slick gumik mindannyiuk számára veszélyt jelenthetnek.

A jövő évtől tiltólistára kerülnek a gumimelegítők a Forma-1-ben és mivel a leszorító erő is csökken, jóval nehezebb lesz üzemi főfokra hevíteni a gumikat a versenyeken.

Néhány csapat már ezen a héten kipróbálta az új slick gumikat a 2009-es szabályoknak megfelelő aerodinamikai konfigurációval, és többen arra panaszkodtak, hogy ezekkel a beállításokkal a leszorító erő közel 40-50 százalékkal csökken.

A Versenyzők Érdekvédelmi Szervezetének (GPDA) elnöke, Perdo de la Rosa már hétfőn aggodalmát fejezte ki a gumik hőmérsékletéből fakadó sebességkülönbségek miatt.

“Az első kör nagyon lassú és veszélyes” – mondta a McLaren tesztpilótája. “Egyes autók már versenysebességen futnak, míg azok, amelyek a boxból hajtanak ki, még lassúak. Olyanok, mint a mozgó sikánok.”

A Bridgestone egy teljesen új, lágyabb keverékű gumival készült az e heti tesztre, mint amivel tavaly decemberben körözött Jerezben. A versenyzők elégedettek voltak az új abroncsokkal, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy áprilisban jóval melegebb hőmérséklet fogadta a csapatokat, mint tavaly decemberben – tehát ez is közrejátszott abban, hogy könnyebb volt felmelegíteni a gumikat.

Rosberg elmondta, az első kör a hideg gumikon leginkább a túlélésről szól.

“Először is, még nem elég jók” – mondta Rosberg, miután kipróbálta a slick gumikat. “Ezekkel a gumikkal nem mehetünk a jövő évben, ez az én véleményem. Borzalmas az első körökben. Ez nem versenyzés, hanem túlélés. Tenniük kell valamit, hogy javítsanak a helyzeten. Így nem kezdhetjük meg a jövő évet. Lehetnek hidegek az abroncsaid, de nem így.”

A Williams német pilótája, aki a tavalyi évben is tesztelte már a slick gumikat hozzátette, az új keverékek valamelyest javulást eredményeztek. Rosberg szerint a GPDA-nak mindenképpen tennie kell valami, hogy javuljon a helyzet.

“Ezért van a GPDA. Biztos vagyok benne, hogy sikerül megoldást találnunk a helyzetre” – tette hozzá Rosberg.

Hirdetés

A Bridgestone a tervek szerint legközelebb júliusban teszteli újra a slick gumikat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!