Semmin nem változtat a csapatutasítás engedélyezése

Annak ellenére, hogy a jövő évtől szabad a csapatutasítás alkalmazása a Forma-1-ben, semmi sem fog változni az elmúlt évekhez képest, ugyanis eddig is taktikáztak házon belül a csapatok, állítja Mark Webber.


Annak ellenére, hogy a jövő évtől szabad a csapatutasítás alkalmazása a Forma-1-ben, semmi sem fog változni az elmúlt évekhez képest, ugyanis eddig is taktikáztak házon belül a csapatok, állítja Mark Webber.

Az FIA a múlt héten adott zöld utat az új szabályoknak, és jelentette be, hogy végleg eltörli a csapatutasítást tiltó megszorításokat, jóllehet megtartja a jogot arra, hogy a kirívó esetekben, mikor a sportág jó hírneve a tét, szankciókat szabjon ki az érintettekre.

„A csapatutasítást soha sem száműzték a sportágból” – mondta Webber a BBC Radio 5 Live-nak adott nyilatkozatában.

„Nézzék, ez egy olyan dolog, ami az 1950-es, ’60-as évek óta jelen van. Mindig is jelen van, mikor két versenyző harcol egy csapatért, és az a feladatuk, hogy olyan eredményt szerezzenek, mellyel a lehető legjobb pozícióba repítik munkaadóikat.”

„A múltban is ez volt a helyzet, és ez a jelenben sincs másképpen. A csapatutasítás igen is mindig a sportágban volt. Többször alkalmaztam saját magam is, és én is élveztem a csapattársam segítségét.”

„Véleményem szerint az embereknek nem kellene túlságosan mérgelődniük emiatt, hiszen nem fogják azt minden egyes versenyhétvégén látni, tapasztalni, semmi nem fog változni azzal, hogy a jövő évtől ismét szabad a csapatutasítást alkalmazása a sportágban.”

A csapatutasítás alkalmazását a 2002-es Osztrák Nagydíj után tiltották be hivatalosan, mikor a Ferrari brutálisan kiakasztott mindenkit azzal, hogy Rubens Barrichello az utolsó métereken adta át vezető pozícióját és ezzel a győzelmet csapattársának, Michael Schumachernek.

És éppen az olasz alakulat volt az, aki miatt a szövetség ismét elővette a kérdéskört, azonban Webber elmondta, hogy vegyes érzései vannak, mert megérti a Ferrari döntését, de azoknak is igazat ad, akik felemelték a hangjukat a Német Nagydíjon történtek miatt, ahol Felipe Massa átadta a győzelmet csapattársának, Fernando Alonsónak.

„A Ferrari kivitelezése igencsak brutális volt, és nem is oldhatták volna meg rosszabbul ezt a dolgot” – mondta az ausztrál.

„Fernando azonban folyamatosan ott loholt Felipe nyakán is hatalmas nyomást gyakorolt rá, így a Ferrarinak meg kellett hoznia a döntést, és rá kellett szólnia versenyzőire, nehogy valami baj történjen az élen. Azonban a felháborodott rajongókat is megértem.”

Webber, akinek csapata mindvégig ellenezte a csapatutasítást az idei évben, azt is elmondta, hogy csapattársa biztosan segített volna neki a szezonzárón, ha azon múlott volna, hogy elvegyék a Ferraritól az egyéni bajnoki címet.

„Ez csak Sebastianon múlott volna, de azt gondolom, hogy megtette volna azt, amit a csapat érdeke megkíván” – magyarázta.

„Ha olyan pozícióban lett volna, hogy elvegye a Ferraritól a vb-címet, és azt a Red Bullnak megszerezze, akkor biztos vagyok abban, hogy átengedte volna pozícióját nekem, ahogy azt én is tettem volna ellenkező esetben.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!