Steiner: Ha a versenybírók nehezen tudnak dönteni, ne büntessenek!

Fotó: Bahrain GP
Guenther Steiner (ITA) Haas F1 Team Principal in the Press Conference at Formula One World Championship, Rd2, Bahrain Grand Prix, Practice, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Friday 6 April 2018.
A Haas Forma-1-es csapatát irányító Günther Steiner szerint a versenybíróknak nem kellene büntetést osztaniuk az olyan szituációkban, ahol nehezen eldönthető csak, hogy szankciót ér-e az adott megmozdulás, vagy sem.

A Ferrari versenyzőjét, Sebastian Vettelt Kanadában 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, a stewardok indoklása szerint ugyanis kicsúszása után veszélyesen tért vissza a versenypályára, akadályozva ezzel az őt üldöző Lewis Hamiltont.

Vettel emiatt elveszítette a montreali győzelmet, a versenybírók döntése ellen pedig sokan felszólaltak. A Ferrari nemrég az ügy felülvizsgálatát kérte: az olasz csapat pénteken próbálja új bizonyítékokkal alátámasztani igazát.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint az ügy precedens értékű lehet, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy ezután számos büntetést megkérdőjeleznek majd.

„Nem úgy fogalmaznék, hogy veszélyes, de ha precedenst teremtenek, akkor folyton ez lesz” – mondta a szakember. „Zavart kreálnak. De a Ferrarinál szerintem úgy érezték meg kell tenniük, és egy ponton a versenybírókat emlékeztetni kell arra, hogy ez megtörténhet – ami nem jó.”

Steiner szerint az egyetlen megoldás a problémára az lenne, ha a nehezen eldönthető kérdésekben a versenybírók egész egyszerűen nem szabnának ki büntetést.

„Amikor döntést hoznak, és nem tudják, mit csináljanak, mert fifty-fifty az eset, akkor nem kellene büntetést osztaniuk, hiszen ebben az esetben a Mercedes nem állt volna eléjük, hogy büntetést követeljen. Ez ugyanis nincs leírva a szabályokban.”

„Ha nincs büntetés, nem mehetsz oda, hogy büntetést követelj valakinek. Szóval a fifty-fifty helyzetekben nem kellene büntetni. Most egy olyan folyamat kezdődik el, ami soha nem ér véget – mindig találunk majd kifogásokat, ez egy soha véget nem érő történet.”

Steiner azt mondja, ő a maga részéről úgy gondolja, a szóban forgó manőver „fifty-fifty” volt, „igazi versenyzés”.

„Márpedig, ha fifty-fifty, nem kellene büntetni, ahogy mindig is mondom. Akár ellenünk szól, akár nem, nem szabadna túlszabályozni. Ha fifty-fifty, engedjük el! Lehetne egy világos szabály is erre.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!