Stewart Mosley és Ecclestone fejét követeli - F1VILÁG.HU

Stewart Mosley és Ecclestone fejét követeli

HIRDETÉS

A Forma-1 háromszoros világbajnoka, Sir Jackie Stewart újabb támadást intézett a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley és a sport kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone ellen, akiket lemondásra szólított fel.

A Forma-1 háromszoros világbajnoka, Sir Jackie Stewart újabb támadást intézett a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley és a sport kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone ellen, akiket lemondásra szólított fel.

A skót szakember úgy gondolja, hogy a fent említett két “diktátor” már nem szolgálja a sport javát, hiszen minden úgy van, ahogy azt ők akarják, és olyan hatalmuk van, hogy csírájában el tudják fojtani a nekik nem tetsző kezdeményezéseket.

“Nem vitatom, hogy komoly szerepe volt a sport felépítésében, azonban úgy gondolom, hogy Ecclestone már elérte célját, a saját szabályai vannak érvényben, és egyszerűen senki nem tud csatába szállni vele” – mondta Stewart a The Times-nak.

A 69 éves egykori versenyzőlegenda azt is hozzátette, hogy véleménye szerint a sport struktúrája úgy van kialakítva, hogy egyszerűen képtelenség rámutatni egy olyan emberre, aki idővel átvehetné Ecclestone helyét.

“Nem hiszem, hogy Bernie bárkinek is tudna segíteni a tanulási fázisban, ugyanis túlságosan hozzá van szokva a totális irányításhoz. Ha megnézzük a sport szerkezeti felépítését, akkor képtelenek vagyunk rámutatni egy olyan emberre, aki az utódja lehetne. Ez pedig nagyon nem jó.”

Stewart az FIA elnöke, Max Mosley mellett sem tudott elmenni szó nélkül, akit véleménye szerint akkor kellett volna leváltani, mikor egy brit lapban megjelentek róla azok a bizonyos fotók, melyeken éppen egy állítólagos náci elemeket is tartalmazó szado-mazo orgián vesz részt.

“A botrány jó lehetőség lett volna arra, hogy kitegyék a szűrét” – mondta a skót. “Azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy legyőzzék. El nem tudok képzelni egy hasonló esetet az Olimpiai Bizottság, a Futball Szövetség, vagy más civil szervezet esetében.”

“Úgy gondolom, hogy Max-nek ki kellene szállnia, de nem csak az FIA-ból, hanem az egész motorsportból. Az FIA-nak pedig egy olyasvalakivel kellene pótolnia, aki nem a szervezetből, sőt még csak nem is a motorsportból való. Valahol máshol kellene vezért keresni, aki úgy tudná újjáépíteni a szervezetet, hogy közben komoly figyelmet fordít a befektetők igényeinek kielégítésére a sportban, és átláthatóvá teszi az irányító testületet.”

Stewart továbbá úgy gondolja, hogy a két kulcsfigura nagyban felelős azért, hogy jelenleg – a gazdasági válság idején – anyagi nehézségekkel küzd a királykategória.

“A bevételek megosztása nevetséges. Azok kapják a legtöbbet, akiknek semmit, vagy csak nagyon keveset kell visszaforgatniuk. A csapatok kiadásai a legnagyobbak, mégsem kapnak többet a bevételekből, mint 50%. A következő legnagyobb kiadásai a pályáknak vannak, melyek csak keveset, vagy semmit nem kapnak a bevételekből” – magyarázta az egykori bajnok.

Hirdetés

“Jóformán senki nem kap semmit a televíziós jogdíjakból, a pályaszéli hirdetésekből, és a főszponzori megállapodásokból befolyt bevételekből. Hogyan is várhatnánk el azt a pályáktól, hogy visszaforgassák a pénzt, ha a jegybevételektől eltekintve szinte semmit nem kapnak?”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!