Fotó: Red Bull
HírekKiemelt

Sürgős találkozót hívott össze az FIA Bahreinben

A Bahreini Nagydíj szombati napjára sürgős találkozót hívott össze a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy 2019-re növelni tudják az előzések számát a Forma-1-ben.

A 2017-re bevezetett új technikai regulák következményeként az előző évhez képest mintegy felére csökkent az előzések száma a Forma-1-ben, a helyzet pedig a 2018-as szezon évadnyitó futamán, az Ausztrál Nagydíjon sem javult.

Az FIA mindenképpen szeretne javítani a helyzeten, így szombatra összehívta a Forma-1 technikai vezetőit. Sürgős megoldásra van szükség, hiszen elméletben a jövő évi szabályokat április 30-ig konfirmálnia kell a szövetségnek. Addig többségi szavazás dönt az esetleges változtatásokról, utána viszont már egyhangú döntésre van szükség a csapatok részéről.

Úgy tudni, két jelentős változtatást vitatnak majd meg szombaton, Bahreinben: az egyik az első szárnyra vonatkozik, mely a Liberty Media szakértői kutatásának eredménye, a másik pedig a hátsó terelőszárnyra, mely úgy tudni, az FIA koncepciója.

Ross Brawn korábban számos aerodinamikai szakembert gyűjtött maga köré – köztük a Williams korábbi technikusát, Jason Sommerville-t –, hogy segítsenek kialakítani a Forma-1 jövőbeli szabályait.

Az F1VILÁG értesülései szerint az általuk megálmodott hátsó szárny működési elve nagyon egyszerű: egy nagyobb terelőlappal növelnék meg a DRS-hatékonyságát. Ez viszont még nem megoldás arra a problémára, hogy a jelenlegi versenyautók nagyon nehezen tudják követni egymást.

Sommerville elképzelése az, hogy az első szárnyak leegyszerűsítésével lehetne javítani az autó körüli légáramlatok minőségén. Eltávolítaná az olyan szárnyelemeket, melyek az első kerekek körüli légáramlatok tereléséért felelősek.

Az FIA egyébként már 2018-ra is szeretne megoldást: Melbourne-ben például három DRS-zónát alakított ki, Bahreinben pedig az egyiket 100 méterrel meghosszabbította.

Habár elsősorban a 2021-től bevezetésre kerülő regulákra összpontosít a vezetés, Brawn megjegyezte, ha a kutatások és az egyeztetések pozitív eredményekkel zárulnak, már korábban is bevezethetnek változtatásokat.

Szólj hozzá!