Számok a kulisszák mögött - a Red Bull titkai - F1VILÁG.HU

Számok a kulisszák mögött – a Red Bull titkai

HIRDETÉS

A világ leggyorsabb embere, Usain Bolt 9,58 másodperc alatt tesz meg 100 métert, ennyi idő alatt a Red Bull istállónál három autón cserélnek kereket – akkor most ki is a világ leggyorsabbja?


A világ leggyorsabb embere, Usain Bolt 9,58 másodperc alatt tesz meg 100 métert, ennyi idő alatt a Red Bull istállónál három autón cserélnek kereket – akkor most ki is a világ leggyorsabbja?

Mindez húsz ember összehangolt munkájának eredménye, hiszen négyen felelnek a légkulcsokért, négyen veszik le a kereket és négyen teszik fel azt. Egy ember emeli az autót elöl, egy hátul, azonban felkészülnek a csapatok arra az esetre is, hogy probléma adódik, így plusz két fő áll készenlétben elöl és hátul is egy-egy emelővel. Ketten dolgoznak azon, hogy kiálláskor az első vezetőszárnyon állítsanak, egy ember pedig figyel, és amennyiben lefulladna az autó, rögtön újraindítja azt. Ezen kívül fontos szerepet kap a nyalókás ember, aki figyeli a forgalmat, valamint szabad utat ad a pilótáknak.

A sikerességhez azonban nem csak a kerékcserék pontossága, gyorsasága tartozik hozzá, a Red Bullnál ugyanis összesen 70 ember dolgozik azon, hogy minden rendben menjen a versenyhétvégék alatt.

Az úgynevezett Energy Station minden futamra ellátogat, itt összesen 40 férfi és hölgy szolgálja ki a Red Bull és a Toro Rosso tagjait. Ez az a hely, ahol fő az ebéd, ahol a csapat eszik, pihen, ahol készül az edzésekre, időmérőre, illetve a futamra, de itt ehetnek, ihatnak, töltődhetnek fel a média dolgozói is. Az itt munkálkodók is hétről-hétre követik a száguldó cirkusz mezőnyét, és minden mozdulatukkal azért küzdenek, hogy sikeresebbé tegyék a csapatot.

Ha már szóba került a konyha, említsük meg, hogy az Energy Station-ön évente összesen 37 000 adag ételt szolgálnak fel: összesen 3600 kg húst, 1800 kg tésztát, 3400 kg halat, 34 000 darab szendvicset, valamint 145 000 doboz Red Bullt fogyasztanak el a vendégek. A kétemeletes motorhome-ban folyamatosan teltház van, az alsó szinten ebédelnek a csapatok, fent pedig a média dolgozói és a VIP vendégek kapnak helyet. Az erkélyen mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a háta mögött élőben, előtte pedig a tv képernyőin kövesse figyelemmel a pályán zajló eseményeket, így igazán nem maradhat le semmiről.

Az istálló tagjai összesen tíz Infinitivel utaznak a pályára, az alkatrészeket, az autókat, a 6 motort, valamint az összes felszerelést 14 kamionnal szállítják a helyszínre. A Red Bull 160 Pirelli abronccsal érkezik a versenyhétvégékre, amelyek összesen kb. 2000 kilót nyomnak. Az osztrák csapat természetesen mindent energiaital-számban mér, így azt is megtudtuk, hogy egy extrém esőgumi nagy sebességnél 240 Red Bull-doboznyi vizet szorít ki másodpercenként.

Ez történik a pályán, a paddockban, a versenyhétvégék alatt. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a gyárakban folyamatosan zajlik a munka, a futamok alatt is szorgalmasan dolgoznak a csapattagok azon, hogy a következő alkalommal még jobban teljesíthessen az istálló. A Red Bull Milton Keynes-i létesítménye 20 000 négyzetméteren terül el, és a biztonság érdekében összesen 80 ujjlenyomatos ellenőrzési pont található.

E számok többsége nyilván hozzávetőleges, de világos képet mutat a Forma-1 professzionalitásáról, arról, hogy az istállók mennyire odafigyelnek minden apró részletre, hogy a csapattagok, a dolgozók, a munkatársak a hétvégék során minden percben érezzék: ők bizony a királykategória részei.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!