Szijjártó: Ecclestone elégedett a fejlesztésekkel - F1VILÁG.HU

Szijjártó: Ecclestone elégedett a fejlesztésekkel

HIRDETÉS

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a következő években is gőzerővel folytatják a Hungaroring felújítását, hogy még nagyobb szerepet vállalhasson az autóipar fejlesztésében Magyarországon.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a következő években is gőzerővel folytatják a Hungaroring felújítását, hogy még nagyobb szerepet vállalhasson az autóipar fejlesztésében Magyarországon.

A külügyminiszter szombat délelőtt a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-nal tárgyalt a Magyar Nagydíj jövőjéről, és elmondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a Hungaroring még hosszú éveken keresztül a versenynaptárban maradhasson, ám ehhez mindenképpen komoly fejlesztésekre lesz szükség.

„Nem növelhethető az éves futamok száma, tehát valakinak akár ki is kell kerülnie, így annak érdekében, hogy ezek ne mi legyünk, a Hungaroringet is egy következő dimenzióba kell léptetnünk” – mondta Szijjártó a médiának közvetlenül az időmérő előtt, miután a hatalmas esőben „kimenekítették” Ecclestone főhadiszállásáról.

„Ennek érdekében a jövő évi költségvetés már 5 milliárd forintot tartalmaz felújításokra és szeretnénk minél előbb megkezdeni a főépület, a célegyenesben található tribün illetve a lelátók átépítését.”

A külügyminiszter tisztában van azzal, hogy egy ideig még lehet húzni a felújítást, mondván tradicionális pálya vagyunk, de mielőbb el kell kezdeni a munkát, mert eljön az idő, mikor elmegy mellettünk a világ a modernizáció területén.

„Szerintem egyediek vagyunk ilyen tekintetben, máshol a világon már ilyen lelátók nincsenek – egy ideig az ilyen tradicionális elemek aranyosak és jól néznek ki, de egy idő után már egyértemű kételyeket vethet fel, hogy vajon a modern kor követelményeinek megfelelően lehet-e még futanot rendezni így” – folytatta.

„Éppen ezért a jövő évre van már 5 milliárd forint előírányozva és 2018-ban is folytatjuk tovább a felújítási programot. Az eredeti tervünk az volt, hogy 3-4 éven belül akarjuk az egész Hungaroringet megújítani és ezt tartani is tudjuk.”

„Bernie Ecclestone elégedett mindazzal, amit Magyarországon lát, nem véletlen, hogy mi vagyunk azon három futam (Monaco, Monza és a Hungaroring) egyike, amely immáron megszakítás nélkül ott szerepel a Forma-1-es naptárban.”

Szijjártó azt is hozzátette, hogy Ecclestone elégedett a fejlesztésekkel, ő pedig büszkén mondhatta az F1 urának, hogy az ígéreteket tartják, hiszen a tavalyi ígéret, ami az volt, hogy új burkolatot kap a pálya, megvalósult.

Hirdetés

„Azt kérte (Ecclestone), hogy folytassuk tovább ezt a felújítási programot és néhány konkrét kérést is meghatározott: bukóterekkel, darukkal és egyebekkel kapcsolatban, amiket alaposan feljegyzeteltem. Lényeg az, hogy elégedett a fejlesztési programmal, elégedett a magyarországi helyszínnel és úgy érzem, örömmel jön majd vissza jövőre” – nyilatkozta.

„Meg kell kezdenünk a főépület felújítását vagy egy teljesen új üzembe helyezését, el kell végezni a munkát a célegyenesi tribün kapcsán és ki kell cserélni a lelátókat – most ez a legfontosabb, tehát ezt a munkát meg kell kezdeni.”

„Az aszfalt és a rázókövek megújultak az előző verseny óta – a kinyert aszfaltot vagy a környező települések útburkolatainak vagy a Hungaroringen belüli utak felújítására használtuk fel, azaz környezetbarát módon jártunk el, így most a legfontosabb a környező épületek felújítása, mert míg a legtöbb pálya már nem is 21., hanem 22. századi épületekkel várják az érdeklődőket, mi ezt nem mondhatunk el magunkról.”

Az autógyártók a célpont, még több befektetőt látnának, és ezzel kapcsolatban állítólag már a jövő héten egy komoly bejelentés is születhet Szijjártó szerint, amiről nem árult el részleteket, ám hangsúlyozta, még jobban használni kell a Forma-1-et az ország népszerűsítésére.

„Szeretnénk elérni, hogy a Hungaroring ne csak egy egyversenyhétvégés versenypálya legyen. Szerencsére egyre s másra települnek ide nagy autóipari vállalatok és a velük szorosan együttműködö gumigyártók, így szeretnénk, ha az autóipar fejlesztésében a Hungaroring nagyobb szerepet tudna vállalni a jövőben.”

A Hungaroringnek 2026-ig van érvényes szerződése a Forma-1-gyel.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!