HírekKiemelt

Szinte teljesen megújul a Mercedes motorja 2018-ra

Szinte teljesen megújul a Mercedes V6-os erőforrása a 2018-as Forma-1-es szezonra – árulta el Andy Cowell, a német istálló motorfőnöke.

A V6-os hibrid erőforrások 2014-es bevezetése óta a Mercedes dominál a Forma-1-ben: a csapat négy egyéni és négy konstruktőri bajnoki címet nyert, igaz, 2017-ben már a Ferrari komoly ellenfélnek bizonyult.

A Mercedesnél éppen ezért minden fronton gőzerővel dolgoznak azért, hogy az élen maradjanak – a V6-os motort is jelentősen megújítják az előttünk álló idényre.

„Jelentős mértékben megújul majd” – mondta Andy Cowell motorfőnök a Motorsport.com kérdésére.

„Volt néhány felzárkózásunk a szezon során, és vannak ötleteink arra vonatkozóan, hogy több erőt hozzunk ki a motorból. Vannak ötleteink arra, hogyan csökkentsük a súrlódást minden területen.”

Bár a jelenlegi motorformula már ötödik szezonjába lép, Cowell szerint még mindig van hová fejlődni.

„Valahányszor építesz egy motort, és fejleszted azt, mindig tanulsz valamit” – mondta.

„Befagyasztod a koncepciót, dolgozol rajta, elmész versenyezni, és ezen út során az egész nagyon frusztráló, mert folyamatosan tanulsz, de nem tudod ezeket alkalmazni az aktuális fejlesztési fázisban anélkül, hogy negatívan befolyásolnád a minőséget.”

„Szóval kialakult egyfajta tanulási kultúra, megfigyeljük a dolgokat, és aztán emlékszünk ezekre, amikor össze kell raknunk egy új koncepciót. Szóval rengeteg ötletünk van ilyenkor, rengeteg apró, marginális dolog a már igazán stabil és megalapozott területeken.”

„És van néhány nagy, jelentősnek mondható dolog az égési folyamatokra, a súrlódáscsökkentésre vonatkozóan, és persze új anyagokat is feltérképezünk. Ezek segítenek megoldani olyan területeket, melyeken küszködünk a megbízhatósággal.”

„Lehet még javítani ezen a formulán. Rengeteg marginális nyereségről, 5 milliszekundumokról beszélünk. És vannak kellemes meglepetések, amikor azt gondolod, hogy valamivel nyersz 2 kW-ot, és aztán épp az ellenkezője adja meg.”

„Nagyon kifinomult tesztpadra és szenzorokra van szükség, és kiváló tesztmetodikára, hogy észrevegyük ezeket az apró előnyöket, és kiemeljük őket az általános tesztek „zajából”.