Tagadja bűnösségét a Ferrari

Bár jelezte, hogy nem fellebbez a stewardok döntése ellen, a Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali továbbra is kitart amellett, hogy nem alkalmaztak tiltott csapatutasítást a vasárnapi Német Nagydíjon.


Bár jelezte, hogy nem fellebbez a stewardok döntése ellen, a Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali továbbra is kitart amellett, hogy nem alkalmaztak tiltott csapatutasítást a vasárnapi Német Nagydíjon.

A Ferrari fantasztikusan teljesített az egész hétvégén, és senki sem vitatja, hogy megérdemelte a kettős győzelmet Hockenheimben, azonban a legtöbben mégsem tartják igazságosnak a végeredményt.

Felipe Massa ugyanis a verseny javarészében vezetett, majd miután versenymérnöke, Rob Smedley rászólt a fülére, hogy a mögötte haladó Fernando Alonso gyorsabb nála, a brazil szinte azonnal elengedte csapattársát, és átnyújtotta neki a győzelmet.

Hatalmas volt a felháborodás a történtek miatt, hiszen egyértelmű volt, hogy csapatutasítás történt, amit a 2002-es Osztrák Nagydíj óta szigorúan tiltanak a szabályok.

Bár a sportfelügyelők bűnösnek találták a csapatot, és a 100 000 dolláros pénzbírság mellett az ügyet továbbadták a Motorsport Világtanácsnak további mérlegelésre, a Ferrari vezetése kitart amellett, hogy egyetlen szabályt sem szegett meg.

„Mindössze információt adtunk Felipének, hogy mi a helyzet, és miként alakulnak a dolgok” – mondta Domenicali a Ferrari verseny utáni sajtótájékoztatóján, ahol kemény kérdésekkel találta szembe magát.

„Mivel a múltban már nem egyszer láthattuk, hogy bizonyos eredmények nem a legjobbak a csapat számára, ez volt az az információ, amit meg akartuk osztani, és a versenyzőre bízni, hogy megértse, és mérlegelje a helyzet, annak érdekében, hogy a csapat számára a lehető legjobb eredmény születhessen.”

„Amit mondtunk neki (Massának) a mai napon, nem más volt, mint egy információ, hogy mi a helyzet mögötte. Ezt mondtuk, se többet, se kevesebbet.”

Domenicali határozottan cáfolta, hogy bármilyen direkt utasítást adtak volna Massának, hogy engedje maga elé csapattársát, és a következőkkel folytatta: „Nem csináltam semmit. Mindössze informáltuk Felipét a helyzetről, ennyi.”

Miután Alonso megelőzte Massát, aki a visszafordítóból a szokásosnál lassabban gyorsított ki, a csapatrádión hallani lehetett, hogy Smedley egy „sorry”-val nyugtázta a történteket, ami egyesek szerint egyértelműen egy bocsánatkérésnek felelt meg, hogy elvették tőle a győzelmet.

Domenicali azonban cáfolta mindezt, és elmondta, hogy Smedley mindössze együtt érzett a brazil versenyzővel, akinek sebessége visszaesett a keményebb keverékű abroncsokon.

„Ez nem egy bocsánatkérés volt” – mondta. „Figyelembe kell venned azt a tényt, hogy Rob Smedley kiválóan meg tudja ítélni Felipe teljesítményét, ez az egyik kulcsa a sikerüknek.”

„Informálta Felipét, és látta, hogy mi történik, nem volt elégedett az autója teljesítményével, ugyanis lassabb volt, mint a másik.”

A Ferrari csapatfőnöke természetesen csalódott volt amiatt, hogy a történtek beárnyékolták az olasz alakulat hétvégén mutatott kiváló teljesítményét, és senki nem a kettős győzelmükkel volt elfoglalva, hanem a feltételezett csapatutasítással.

„Igen bosszantó, hogy mikor a csapat ennyire jól teljesít, mindenki erre a dologra fókuszál. Azonban úgy gondolom, a legfontosabb dolog, amit csak ismételni tudok, hogy mi mindig a csapat érdekeit tartjuk szem előtt, és számunkra a lehető legjobb eredmény született a versenyen” – tette hozzá az olasz szakember.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!