Több kérdésben döntés születhet a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Több kérdésben döntés születhet a Forma-1-ben

HIRDETÉS

Több fontos kérdésben döntés születhet a Forma-1-ben, ugyanis szerdán ül össze az FIA Motorsport Világtanács, hogy megbeszélje a jövő évi szabályokat, és pontot tegyen néhány eddig még nyitott ügy végére.



Több fontos kérdésben döntés születhet a Forma-1-ben, ugyanis szerdán ül össze az FIA Motorsport Világtanács (WMSC), hogy megbeszélje a jövő évi szabályokat, és pontot tegyen néhány eddig még nyitott ügy végére.

A megbeszélésre, ahogy az lenni szokott, a szervezet genfi bázisán kerül sor, ahol a csapatok vezetői által már hétfőn, a Forma-1 Bizottság ülésén jóváhagyott és előterjesztett terveket és szabálymódosítási kérelmeket vitatják meg az illetékesek.

Az egyik legégetőbb kérdés az, hogy ki lesz az év végén távozó Bridgestone utódja, jóllehet a csapatok már hetekkel ezelőtt szóban megegyeztek abban, hogy a Pirelli felé hajlanak, hiszen az olasz cég ajánlata minden szempontból kedvezőbb, mint a rivális Micheliné.

Az FIA elnöke, Jean Todt azonban a múlt hónapban elhintette, hogy nem a csapatok, hanem a szövetség dolga döntést hozni a gumikérdésében, sőt azt is elmondta, hogy az FIA pályázatot hirdethet ki ez ügyben, ami azt is jelentené, hogy még heteket, akár hónapokat kell várniuk a csapatoknak, melyek már gőzerővel dolgoznak jövő évi autóikon.

A Motorsport Világtanács a hírek szerint készen áll jóváhagyni egy szezon utáni gumitesztet, amit közvetlenül a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után rendeznének meg a helyszínen, és a csapatoknak négy napjuk lenne arra, hogy megismerkedjenek az új gumigyártó termékeivel.

Több új szabálymódosítási kérelem is hivatalossá válhat az ülésen: az állítható első szárnyak helyét átvehetik az állítható hátsó légterelők, ami a csapatvezetők reményei szerint növelheti az előzések számát; továbbá betiltásra kerülhet az F-csatorna; és módosíthatják a biztonsági autóra vonatkozó szabályokat a monacói eset után, mikor Michael Schumacher az utolsó kör utolsó kanyarjában ment el Fernando Alonso mellett, ami mint később kiderült, szabálytalan volt.

Ezek a szabályok természetesen csak a 2011-es idénytől lépnek majd életbe, feltéve ha az FIA elfogadja őket.

A csapathoz közel álló források szerint a Sauber istálló már korábban benyújtotta névváltoztatási kérelmét, ugyanis egyszer s mindenkorra meg szeretne szabadulni a BMW tagtól, miután egykori tulajdonosa, a német autógyártó a tavalyi évben kiszállt a Forma-1-ből.

Hirdetés

A WMSC továbbá az idei évre érvényes nevezéssel rendelkező Team US F1 istálló helyzetét is vizsgálni fogja, ugyanis az amerikai csapat annak ellenére nem indult az idei évben, hogy arra garanciát vállalt.

Bár a csapat már felbomlott, sőt maradványait el is árverezték, hogy a hitelezők valamelyest fedezni tudják veszteségüket, az FIA fontolóra veheti, hogy pert indít a korábbi tulajdonosok illetve a projectben résztvevők ellen.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!